Sànchez no podrà ser a la investidura: el Suprem li denega el permís i el manté a presó

Segons el jutge Llarena, hi ha "risc de reiteració delictiva" i té l'obligació de protegir "facultats més necessitades" que els drets de Sànchez

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat aquest divendres a Jordi Sànchez poder assistir al ple de la seva investidura.

La fiscalia ja s'havia oposat aquest mateix divendres a la llibertat i també al permís perquè pugui assistir al debat d'investidura de dilluns, al qual ha estat proposat com a candidat a la presidència de la Generalitat.

"Risc de reiteració delictiva"

Llarena basa la seva decisió en el "risc de reiteració delictiva", argumentant que els presumptes delictes que està investigant s'haurien desplegat des d'actuacions "clarament il·legals i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals establerts en el nostre ordenament jurídic".

"Els drets subjectius de tota la població"

El jutge afegeix que això es va fer "en aplicació d'una tàctica que no ha estat exclosa i a la qual es segueix donant suport" actualment.

I per això els drets de Sànchez de poder assistir a la investidura han de ser relegats en favor dels "drets subjectius de tota la població":

"Donat que els fets la reiteració dels quals es tem que afectin valors constitucionals que tenen una projecció directa en els drets subjectius de tota la població, la seva protecció en l'eventualitat de conflicte amb altres drets resulta preponderant respecte la llibertat de l'encausat i del dret de sufragi passiu que li correspon."

"És intolerable, social i jurídicament, que es pugui aconseguir la secessió des de vies de fet que, sense suport constitucional i legal, trenquen inexorablement la convivència social, familiar i personal de tots i cadascun dels membres de la comunitat."

Ni llibertat ni permís extraordinari

Llarena nega a Sànchez aixecar-li la presó preventiva i també un permís extraordinari per assistir a ple, cosa que també havia demanat. Segons el jutge, si li permetés es podrien posar en risc facultats "més necessitades de protecció" que els seus drets:

"Encara que qualsevol ciutadà té el reconeixement d'optar a una investidura democràtica i representativa, la facultat no desactiva l'obligació judicial de vetllar perquè l'exercici del dret per aquell a qui s'atribueix una greu actuació delictiva no posi en risc facultats de més rellevància i més necessitades de protecció."

El precedent de Yoldi

El jutge també fa referència al precedent que havia utilitzat l'advocat de Sànchez: el permís atorgat al pres etarra Juan Carlos Yoldi per assistir a un debat d'investidura del Parlament basc en el qual era candidat per Herri Batasuna.

Segons Llarena, els delictes dels que s'acusa a Sànchez són diferents dels que s'acusava Yoldi, que només comportaven problemes d'ordre públic que es van resoldre amb mesures de seguretat.

En canvi, està convençut que l'assistència de Sànchez al ple pot suposar un risc excessiu:

" ...menys encara en qui -com reflecteixen els fets descrits al principi d'aquesta resolució- ha fet servir el seu lideratge per desbordar i sobrepassar la força que un estat democràtic pot aplicar per a l'observància de la llei."

Llarena continua considerant que hi ha "una possibilitat raonable que es reprodueixi l'atac al bé jurídic" i que això coincideixi amb "la voluntat de l'encausat de sumar-se a l'execució delictiva des de qualsevol tasca o funció". Tot això li permet fer "un clar pronòstic de reiteració en el sr. Sànchez."

Seguint amb aquesta argumentació, Llarena va un pas més enllà i considera que respectar els drets de Sànchez "no suposarà sinó afavorir la reiteració delictiva que intenta conjurar-se."

 

Aquest és el document sencer del jutge Llarena denegant la llibertat de Jordi Sànchez:

   Auto del Tribunal Suprem que denega la llibertat a Jordi Sánchez by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
JudicialInvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut