Elena Salgado durant la roda de premsa explicant els resultats dels tests d'estrès als bancs espanyols. (Foto: ACN)
Elena Salgado ha destacat la "transparència" dels bancs espanyols durant la roda de premsa. (Foto: ACN)
Madrid

Salgado destaca la solidesa del sistema financer espanyol

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, s'ha mostrat "satisfeta" tot i el suspens del test d'estrès de cinc caixes de l'Estat. Considera que s'ha demostrat que el sistema financer espanyol és "molt sòlid i robust" ja que aquest ha estat "un exercici de simulació" amb un escenari molt "advers i extrem", que només té un 1% de possibilitats de produir-se. Les cinc entitats que han suspès no resistirien amb una solvència suficient un cas de crisi de deute sobirà, el pitjor escenari considerat fins a finals d'any. Ha destacat que en l'escenari actual totes les entitats superen el 6% de ràtio de solvència, el mínim exigit.

Actualitzat
Durant la roda de premsa en què s'han valorat els resultats de les proves de solvència, Salgado s'ha mostrat "satisfeta" del resultat, que demostra que el sistema financer ha suportat la crisi gràcies a l'actuació del Banc d'Espanya i a les provisions de les pròpies entitats. Destaca la "solvència i la resistència" del sistema financer espanyol ja que totes les entitats han superat l'escenari mig, "des del banc més gran a la caixa més petita".

Salgado ha afirmat que les caixes "no estan en cap situació complicada" i que aquesta prova de resistència ha estat en una hipotètica situació "extrema", com per exemple una caiguda del preu de l'habitatge a l'entorn del 30%, del preu del sòl superior al 60% i de l'habitatge no acabat del 50%, a més d'una caiguda del PIB de tres punts en els dos pròxims anys, "cosa que no planteja ningú".

Salgado creu que els mercats financers premiaran aquest "exercici de transparència absoluta" i pensa que donarà "confiança al sistema financer espanyol". Les caixes i bancs espanyols han donat "un grau de detall superior al de la resta d'entitats europees" perquè és el país que més bancs i caixes ha presentat a les proves.

La ministra ha descartat que l'Estat necessiti acudir a cap fons europeu per superar la seva situació econòmica i ha explicat que les cinc entitats que no arriben al 6% necessitarien 1.835 milions d'euros de reforç de capital a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) o del mercat privat, com ja ha fet Banca Cívica aquest divendres amb els 406 milions que necessitava.
Anar al contingut