Els tres joves d'Altsasu amb condemnes més altes obtenen el tercer grau
Els joves d'Altsasu durant el judici a l'Audiència Nacional

S'acaba la via judicial per als joves d'Altsasu: Estrasburg rebutja el recurs

Els familiars han esgotat les vies judicials per evitar les condemnes de fins a nou anys i mig de presó per als vuit acusats, que hauran d'acabar la condemna en el règim que determini cada centre penitenciari

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) no ha admès a tràmit el recurs presentat pels joves d'Altsasu, que van recórrer la sentència que els va portar a la presó perquè consideraven que no havien tingut un judici just i que les penes havien estat desproporcionades.

Amb aquesta decisió d'Estrasburg acaba el recorregut judicial per als joves d'Altsasu, condemnats el 2016 per una baralla amb dos guàrdies civils fora de servei i les seves parelles en aquesta localitat navarresa. Ara hauran d'acabar la condemna en el règim que determini cada centre penitenciari.

La decisió l'ha fet pública a través de Twitter Iñaki Abad, un dels condemnats.

Va ser el novembre del 2020 quan els familiars dels condemnats pel conegut com a cas Altsasu, englobats a la plataforma Altsasu Gurasoak, van anunciar que presentarien recurs davant el TEDH. Hi acudien en última instància, un cop esgotades totes les vies judicials a Espanya.

Prèviament, i després del recurs a la sentència de l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem va rebaixar les condemnes i les va situar entre els 9 anys i mig de presó la més alta i l'any i mig de presó la més baixa per als vuit encausats.


Les condemnes inicials

La sentència de l'Audiència Nacional havia dictat en aquesta causa condemnes d'entre 13 i 2 anys de presó per delictes d'atemptat a agents de l'autoritat, lesions, desordres públics i amenaces, encara que no se'ls va penar per delictes de terrorisme, que sí que apareixien als escrits d'acusació de la Fiscalia tant en primera instància com en apel·lació.

Finalment, el Suprem va decidir no aplicar l'agreujant de discriminació ni la d'abús de superioritat en el cas del delicte d'atemptat a l'autoritat, així com a la supressió a dos dels acusats d'algun dels delictes de lesions per falta de proves pels quals havien estat inicialment condemnats.

Aquest dimarts, per cert, el "Sense ficció" va emetre dos documentals sobre el seu cas, ja disponibles al 3 a la carta.

 

ARXIVAT A:
AltsasuJudicialDrets humans
Anar al contingut