Els 8 joves d'Altsasu al banc dels acusats durant el seu judici
Els 8 joves d'Altsasu al banc dels acusats durant el seu judici

Els joves d'Altsasu, condemnats a fins a 13 anys per desordre públic i no per terrorisme

Se'ls ha aplicat un agreujant d'odi i d'abús de la superioritat

Actualitzat

L'Audiència Nacional ha absolt els vuit joves d'Altsasu de terrorisme, però els ha condemnat per desordre públic a penes que van dels 2 als 13 anys de presó per l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles l'any 2016 a la localitat navarresa.

A Oihan Arnanaz i Iñaki Abad se'ls condemna a 13 anys, a Jokin Unamuno i Adur Ramírez de Alda, a 12 anys, a Jon Ander Cob, Julen Goikoetxea i Aratz Urrizola, a 9 anys i a Ainara Urkijo, a 2 anys.

També se'ls condemna per atemptat a l'autoritat, lesions i amenaces. La sala ha rebutjat les acusacions de la fiscalia, de les acusacions populars i particulars de delictes terroristes perquè considera que "no ha quedat acreditada la finalitat terrorista de la seva acció i tampoc la seva vinculació o pertinença a ETA".

Agreujant d'odi i d'abús de la superioritat

No obstant, el tribunal sí que considera que els fets es van cometre moguts per "l'animadversió i mensypreu per la Guàrdia Civil i per motius clarament ideològics".

És per això que aplica els agreujants d'abús de superioritat i d'odi i imposa les penes màximes previstes en el Codi Penal per aquests delictes. Tres dels vuit acusats d'Altsasu ja han passat en presó provisional més d'un any i mig i en el judici van negar cap agressió.

El judici va quedar vist per a sentència fa només 3 setmanes i els vuit acusats s'enfrontaven a penes de 12 a 62 anys de presó.

Els advocats de dos dels vuit joves van criticar, l'últim dia del judici, "la intolerable banalització" que s'havia fet del concepte de terrorisme, quan atribuïen aquest delicte als seus defensats.

El punt final al judici d'Altsasu a l'Audiència Nacional, que va durar 10 dies, el van posar els informes de les defenses. Els advocats van destacar que no s'havia pogut acreditar l'autoria de cap dels acusats per als quals van demanar la lliure absolució.

També van rebutjar la qualificació de delicte greu i van reiterar que l'informe de la Guàrdia Civil era esbiaixat i poc rigorós. Les defenses van dubtar de la versió dels guàrdies civils i de les seves parelles i es van preguntar com és possible que fossin agredits per desenes de persones quan només hi va haver una lesió de turmell.

Per la seva banda els guàrdies civils van declarar que van "témer per la seva vida" i van dubtar que l'agressió fos espontània.

ARXIVAT A:
AltsasuTerrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut