Madrid

El Suprem rectifica a l'Audiència Nacional i rebaixa la condemna als joves d'Altsasu

El tribunal no considera l'agreujant de discriminació i ha revisat les penes dels vuit condemnats

RedaccióActualitzat

El Suprem rebaixa la pena als vuit joves d'Altsasu i els condemna a d'entre 1 any i 6 mesos de presó i 9 anys i 6 mesos. La reducció de penes es deu a la no aplicació de l'agreujant de discriminació ni del d'abús de superioritat en el cas del delicte d'atemptat a l'autoritat, així com a la retirada a dos acusats d'algun dels delictes de lesions per falta de proves.

El Tribunal Suprem va celebrar una vista dimecres passat per revisar la condemna de l'Audiència Nacional. Els 8 joves d'Altsasu, a Navarra, estan empresonats per una baralla en un bar amb dos guàrdies civils, fora de servei, i les seves parelles l'any 2016.


El suprem no hi veu agreujant ideològic

L'alt tribunal considera que les agressions a dos agents de la Guàrdia Civil i les seves parelles no tenen un component ideològic, tal com defensava la Fiscalia i la sentència de l'Audiència Nacional.

Les defenses demanaven l'absolució dels condemnats, que hauran de seguir a la presó perquè el tribunal manté les condemnes pels delictes d'atemptat a agents de l'autoritat, lesions, desordres públics i amenaces. La sentència considera provats els fets. Només en el cas d'Aratz Urrizola i Iñaki Abad, els retira el delicte de lesions per falta de proves.

El tribunal ratifica les responsabilitats civils pel dany psicològic i moral causat a les víctimes i les lesions físiques.

Les famílies del joves empresonats han reaccionat a Twitter mostrant el seu rebuig a una sentència que "dona continuïtat a la injustícia i manté els nostres set fills a la presó", diuen.

 

Sentència dividida

Dos dels cinc magistrats que firmen la sentència han fet ús del vot particular perquè volien mantenir l'agreujant de discriminació i mantenir la pena imposada per l'Audiència Nacional.

Un d'aquests dos jutges, Antonio del Moral, ha afirmat que sí que veu odi cap a la Guàrdia Civil i voluntat de fer-los fora d'una determinada zona geogràfica. Es dona la circumstància que és un dels magistrats que està redactant la sentència del judici del procés.


Revisió de penes

A Oihan Arnanaz, el jove que tenia la condemna més alta, el tribunal li rebaixa la pena a 9 anys i 6 mesos pels delictes d'atemptat a agents de l'autoritat, lesions i desordres públics. L'Audiència Nacional l'havia condemnat a 13 anys.

Jokin Unamuno i Adur Ramírez de Alda passen de 12 anys a 8 anys i 6 mesos. Jon Ander Cob i Julen Goikoetxea hauran de complir una pena de 7 anys i 6 mesos de presó en comptes de 9. A Aratz Urrizola, també condemnat a 9 anys de presó, se li rebaixa la pena a 4 anys i 2 mesos. Iñaki Abad passa de 6 anys a 3 i 6 mesos.

La pena més baixa correspon a l'única dona condemnada, Ainara Urkijo, que no va arribar a entrar a presó. Ara és d'un any i sis mesos, quan estava condemnada per dos anys.

Les famílies del joves empresonats han reaccionat a Twitter mostrant el seu rebuig a una sentència que "dona continuïtat a la injustícia i manté els nostres set fills a la presó", diuen.

ARXIVAT A:
Altsasu
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut