Madrid

Rajoy tornarà a rebutjar l'encàrrec del rei d'optar a la investidura si no té prou suports

Rajoy tancarà dimarts la segona ronda de contactes que té el monarca amb els candidats

RedaccióActualitzat

Si d'aquí a dimarts que ve el PP no suma els diputats necessaris per convertir el seu candidat en president, Mariano Rajoy tornarà a dir no al rei. El president del govern espanyol en funcions tornarà a rebutjar l'encàrrec del Felip VI d'anar a la investidura.

Ho ha afirmat el sotssecretari sectorial del PP, Javier Maroto, que recorda que el monarca és la persona competent per fer l'encàrrec de la investidura a qui cregui més convenient.

Rajoy tancarà dimarts la segona ronda de contactes que manté el monarca amb els candidats. Mentrestant, el PP continuarà demanant al PSOE que faciliti la investidura de Rajoy per garantir un govern que aporti "moderació i estabilitat".

A canvi, els populars ofereixen als socialistes estabilitat a totes les comunitats i ajuntaments on el PP és oposició i on el PSOE depèn d'altres formacions com Podem. Un oferiment però que els socialistes han rebutjat de ple tot reiterant en diverses ocasions el seu no a un govern de Rajoy o del PP.

Opció PSOE?

La direcció del PSOE, assegura que Pedro Sánchez intentarà ser investit si el rei l'hi demana. De moment, però, no preveuen aquesta opció i, oficialment, no han establert cap negociació. Primer demanen a Rajoy que marxi.

La decisió depèn només del monarca, que per primera vegada es veu en la situació de decidir quin ha de ser el candidat que opti a la investidura. Fins ara els resultats electorals sempre havien donat un guanyador clar o unes opcions de pactes molt més definides.

Els socialistes es veuran aquesta setmana amb Ciutadans, un partit que posa com a condició que no hi hagi pactes amb Podem.

Paràlisi institucional

Dilluns, Felip VI reprèn al palau de La Zarzuela la part final de la segona ronda de contactes. Serà el torn d'En comú Podem, de Ciutadans i de Podem.

La paràlisi institucional és inèdita. En no haver-hi investidura, no corre el rellotge i no es poden convocar eleccions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut