Madrid

Rajoy reclama a Zapatero que es deixi d'ambigüitats i rectifiqui la seva política antiterrorista

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha retret al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que no hagi estat prou clar en la seva declaració després de l'anunci d'ETA de donar per trencat l'alto el foc. Rajoy ha reclamat a Zapatero una rectificació en la seva política antiterrorista i ha supeditat el seu suport al govern en matèria antiterrorista al fet que el PSOE torni als principis del Pacte Antiterrorista.

Actualitzat

Mariano Rajoy ha valorat l'anunci d'ETA des de Vitòria, on ha assistit a la reunió del comitè executiu del seu partit al País Basc, una trobada que ja estava prevista per tractar els resultats en les eleccions municipals del 27 de maig passat. El president del PP ha parlat hores després que ho hagi fet el president del govern espanyol, que ha insistit en la necessitat que en moments tan difícils com aquest tots els partits estiguin units contra el terrorisme. I també després que el mateix president espanyol li truqués per convocar-lo a una reunió la setmana que ve.

Així doncs, des del govern espanyol, crides a la unitat, o el que és el mateix, crides al PP perquè se sumi al consens. Però la resposta de Mariano Rajoy fa pensar que aquesta unitat no serà fàcil. La intervenció del líder del PP ha estat dura i contundent. Ha acusat Zapatero de no haver estat clar en la seva declaració institucional. Li ha reclamat "claredat, certesa, seguretat i que no hi hagi cap mena d'ambigüitat". El mateix, ha assegurat, que reclamen els ciutadans en moments tan difícils com aquest. I és que, al seu parer, el president espanyol hauria d'haver subratllat, i no ho ha fet, que no hi haurà cessió o negociació amb els terroristes i que la banda serà derrotada amb tots els mecanismes que té l'estat de dret. ETA, ha continuat, ha de perdre "tota esperança" de negociació i ha de prendre consciència que la seva única sortida és la derrota.

Respecte a la crida a la unitat de Zapatero, Rajoy s'ha limitat a dir que aquesta es produirà quan el PSOE torni als principis de l'acord per les llibertats i contra el terrorisme.

Igualment, diversos dirigents del PP han fet una crida al govern socialista a "tornar" al Pacte Antiterrorista. El secretari executiu de Seguretat i Justícia, Ignacio Astarola, considera que el PSOE no té "altra opció" i ha afirmat que és "una bestiesa" que es continuï parlant d'un pacte amb Nafarroa Bai. El diputat i exministre José María Michavila ha demanat que el president José Luis Rodríguez Zapatero exigeixi al fiscal general de l'Estat que impedeixi que els regidors d'ANB, que ell anomena "ETA-Batasuna", prenguin possessió als ajuntaments.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut