Madrid

L'AVT exigeix a Zapatero que abandoni el procés de rendició davant d'ETA

Durant els mesos que ha durat la treva d'ETA i el procés de diàleg entre el govern espanyol i la banda, l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) no ha amagat el seu disgust pel que considerava una rendició davant la banda terrorista. Ara, després del comunicat en què ETA dóna per trencat l'alto el foc, l'AVT ha emès un comunicat en què insisteix a demanar al govern de José Luis Rodríguez Zapatero que posi fi a aquest procés de rendició i que empresoni l'etarra Iñaki de Juana Chaos i il·legalitzi Acció Nacionalista Basca (ANB) i el Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB).

Actualitzat
L'Associació de Víctimes del Terrorisme considera que el comunicat d'ETA anunciant la fi de l'alto el foc és "una presa de pèl". Recorda que durant els 14 mesos que suposadament ha durat la treva, la banda terrorista ha assassinat tres persones, ha robat armes, ha extorsionat i ha amenaçat empresaris, ha incrementat la kale borroka i, en definitiva, "ha aprofitat per fer-se més forta i reestructurar-se".

L'associació denuncia, a més, que durant aquest temps en què ETA s'ha enfortit, el govern espanyol hi ha mantingut desenes de reunions i ha "cedit al xantatge dels assassins en nombroses ocasions". L'última cessió ha estat, al seu parer, permetre que Acció Nacionalista Basca, a la qual qualifica de representant polític d'ETA, estigui present, de nou, als ajuntaments del País Basc.

L'AVT considera que és el govern "qui ha de prendre la decisió d'abandonar el procés de rendició davant d'ETA que tant mal i patiment ha provocat a les víctimes del terrorisme i a la societat espanyola". En aquest sentit, consideren molt greu que ara el president José Luis Rodríguez Zapetero admeti que ETA va trencar la treva al desembre, amb el seu atemptat a Barajas, però que durant aquests mesos hagi continuat cendint davant la banda.

Al seu parer, perquè les paraules que avui ha pronunciat Zapatero tinguin credibilitat, el govern espanyol hauria de fer ara uns quants passos. En primer lloc, empresonar l'etarra Iñaki de Juana Chaos "de manera immediata". En segon lloc, aplicar sense miraments la llei de partits i il·legalitzar "els representants polítics d'ETA", en referència a ANB i PCTB. Igualment, ha exigit al PSOE que torni al Pacte Antiterrorista. Per últim, demanen que la Fiscalia General de l'Estat "deixi d'afavorir els terroristes en els processos judicials" i asseguren que aquesta mateixa setmana Arnaldo Otegi "hauria d'ingressar a presó" un cop el Tribunal Suprem ratifiqui la condemna de quinze mesos que li va imposar l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut