Madrid

Zapatero: "Tinc l'esperança que el suport dels partits sigui unànime"

Compareixença institucional del president espanyol després del comunicat d'ETA anunciant que trenca l'alto el foc. José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que la banda terrorista es torna a equivocar i que el govern actuarà, com sempre, en defensa de les institucions i de l'estat de dret. Zapatero ha demanat el suport unànime de tots els agents polítics, en una clara referència al PP. Precisament aquest mateix matí, el president espanyol ha telefonat al líder de l'oposició, Mariano Rajoy, per convocar-lo a una reunió la setmana que ve.

Actualitzat

Ha estat una breu compareixença del president espanyol, que, amb un posat seriós i sense admetre preguntes dels periodistes, ha llegit un comunicat oficial de valoració de l'anunci de la banda terrorista de donar per trencat l'alto el foc. José Luis Rodríguez Zapatero ha començat la seva intervenció assegurant que la banda terrorista ha donat avui per acabat l'alto el foc que va declarar fa 14 mesos però que, en realitat, ja el va trencar al desembre, amb l'atemptat a Barajas que va acabar amb la vida de dues persones.

Sigui com sigui, Zapatero creu que "ETA ha pres la mateixa decisió que altres vegades i, com sempre, torna a equivocar-se". La resposta, ha continuat, també serà "la que sempre han donat els governs d'Espanya i les forces democràtiques": la defensa dels valors i les institucions democràtiques i el reforç de les forces de seguretat i de la cooperació internacional per combatre el terrorisme.

Segons el president espanyol, la decisió d'ETA "va radicalment en contra del que vol la societat basca i l'espanyola". Al seu parer, la banda terrorista no s'adona que "només hi ha un camí, l'abandonament de les armes, la renúncia completa a la violència".

Zapatero s'ha volgut dirigir especialment a la societat basca amb aquestes paraules: "He fet tots els esforços per aconseguir la pau i un marc de diàleg i convivència. Sé que la majoria saben de l'autenticitat de l'esforç del govern". I ha volgut agrair als partits i als ciutadans el suport que li han fer arribar durant aquests mesos en aquesta lluita per aconseguir la pau.

Dit això, el president espanyol ha fet una crida a tots els partits, en una clara referència al Partit Popular, perquè se sumin al consens en el nou escenari que s'obre amb el comunicat d'ETA i s'ha compromès a treballar per aconseguir-ho: "Tinc l'esperança que el suport dels partits sigui unànime. M'esforçaré per aconseguir-ho perquè és el que vol i necessita la societat".

I per acabar, Zapatero ha volgut llançar, tot i les males notícies, un missatge a l'esperança. Ha dit que està convençut que "la força de la democràcia s'imposarà". "Mantenir la violència –ha conclòs- només provoca dolor", un dolor que durarà el temps que la democràcia i els seus instruments triguin a aconseguir la pau. "Però la pau arribarà i jo intentaré que arribi com abans millor".

Poc abans d'aquesta compareixença, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy han mantingut una breu conversa telefònica. El president espanyol ha telefonat al líder del PP per convocar-lo a una cita per la setmana que ve per analitzar la situació després que ETA hagi anunciat que trenca l'alto el foc que va declarar fa 14 mesos. Tots dos havien de trobar-se a finals de juny i sembla que els esdeveniments han fet avançar aquesta cita unes setmanes, tot i que no s'ha concretat cap data.

Així doncs, amb el nou escenari que deixa l'anunci d'ETA, el govern espanyol creu més necessari que mai recuperar la unitat dels agents polítics. Per això era tan important veure quina valoració en feia de tot plegat Mariano Rajoy, que ha comparegut davant dels mitjans a Vitòria. El líder del PP no ha abaixat el seu to crític amb el govern socialista, ha acusat el president espanyol d'haver estat poc clar en la seva declaració i ha insistit que la unitat només és possible si es torna als principis del pacte antiterrorista. La tan desitjada unitat, doncs, no sembla fàcil d'aconseguir, ni tan sols ara, que l'ombra del terrorisme torna a planar amb força. Caldrà esperar a la reunió que Zapatero i Rajoy mantindran la setmana que ve per la qual, de moment, encara no hi ha data.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut