Salamanca

Rajoy agraeix a Juncker el suport a Espanya "en uns moments tan difícils"

El president del govern espanyol assegura que a Catalunya "s'han posat en entredit valors europeus fonamentals" i demana una "participació massiva" el 21D, perquè "es decideixen moltes coses"

Juli RodésActualitzat

Mariano Rajoy ha agraït a Jean-Claude Juncker, aquest migdia a Salamanca, "el suport de la Comissió Europea al govern espanyol, però sobretot a Espanya i als ciutadans espanyols, en uns moments tan difícils com els que hem viscut", en referència a la crisi entre els governs espanyol i català.

El president del govern espanyol, a més, considera que "és molt reconfortant" que el president de la Comissió Europea hagi mostrat el seu "respecte a la nostra Constitució, les nostres lleis i el nostre sistema judicial" i també veure com "tots els països de la UE han donat suport a la integritat territorial d'Espanya" arran de la declaració d'independència.

Segons Rajoy, "el que s'ha posat en entredit a Catalunya en els últims temps són, sobretot, tres valors europeus fonamentals: la democràcia, l'estat de dret i l'imperi de la llei".

 

Rajoy ha fet aquestes declaracions en una compareixença davant la premsa abans d'assistir a la cerimònia d'investidura com a doctors "honoris causa", per part de la Universitat de Salamanca, del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i de l'expresident del Parlament Europeu i excomissari espanyol de la UE, Manuel Marín.

Previsió de creixement a la baixa
Preguntat per les previsions de creixement econòmic de la Unió Europea presentades avui mateix, en què es considera que la situació a Catalunya podria afectar l'economia espanyola, Rajoy s'ha limitat a comentar que "nosaltres hem rebaixat la previsió de creixement per l'any que ve tres dècimes en previsió que aquests esdeveniments puguin generar problemes en el futur".

Rajoy també ha assegurat que la situació actual ha causat "l'abandonament d'empreses" i problemes en el turisme i el comerç, i que "podria passar que l'any que ve això obligués rebaixar les previsions de creixement".

El 21D s'ha d'iniciar una nova etapa
En qualsevol cas, ha remarcat Rajoy, "el gran objectiu nacional" és que després de les eleccions del 21 de desembre "entrem en una etapa de tranquil·litat, de normalitat", que permeti que "es recuperi la convivència" i que "l'economia pugui continuar amb el ritme de creixement dels últims temps".

 

El 21 de desembre, en definitiva, per Rajoy ha de servir "per iniciar una nova etapa". I, per aquest motiu, ha declarat que "seria molt important que hi hagués una participació massiva" perquè "són unes eleccions en què es decideixen moltes coses".

Unes eleccions que el president del govern espanyol espera que condueixin "a una situació de moderació" en la qual "tothom compleixi amb les seves obligacions com a espanyols i europeus".

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Referèndum 1-OIndependència
Anar al contingut