Què és la sarna i com es contagia?

Els casos de l'Hospital Sant Joan de Reus i el de l'escola de la Riera de Gaià han disparat la preocupació per aquesta malaltia

RedaccióActualitzat

La sarna, una malaltia infecciosa que produeix irritació i picor a la pell, està provocada per un àcar. És molt contagiosa, però cal el contacte directe i intens pell amb pell perquè passi d'una persona a l'altra, per això també es considera una malaltia de transmissió sexual. En alguns casos, la roba pot actuar de transmissor del paràsit.

Segons Israel Molina, director Programa Salut Internacional de l'ICS, no és una malaltia freqüent però sempre se'n detecta algun cas.

"La sarna es relaciona amb països o regions del mon de pobresa o condicions d'higiene molt dolentes, però, realment, la sarna és una malaltia que nosaltres diagnostiquem en el nostre dia a dia. No és gaire freqüent, però sí que la veiem."

El que és molt excepcional és un brot amb tants afectats, com el de Reus i el de l'escola de la Riera de Gaià.

Els metges, aquí, la detecten sobretot en persones que viuen al carrer o que venen de regions del món amb unes condicions higièniques molt deficients.

"Es pot tractar fàcilment amb medicacions que tenim de manera habitual. Però la sarna és una malaltia lleu, que pot ser molt molesta per a la persona que la pateix, perquè és una picor intensa, però no revesteix cap gravetat."

Segons dades del Departament de Salut, en 5 anys s'ha doblat el nombre d'afectats per brots de sarna a Catalunya. El 2012 hi va haver 9 brots i 94 afectats, mentre que l'any passat la xifra es va elevar a 29 brots i 198 afectats.

Però els experts no atribueixen aquest augment a una expansió de la malaltia, sinó al fet que hi ha més coneixement de la sarna i això fa que es notifiquin més els brots i se'n tingui més constància.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut