Milicians de les brigades de la Jihad Islàmica Palestina, el 4 d'octubre a la ciutat de Gaza (Reuters)

Què és la Jihad Islàmica Palestina, la força armada de Gaza a l'ombra de Hamas

Fa només 14 dies, els seus milicians van celebrar el 42è aniversari de la fundació desfilant pels carrers de la ciutat de Gaza

Josep Maria Camps ColletActualitzat

En els atacs del 7 d'octubre que van iniciar l'actual guerra Hamas-Israel van participar-hi també milicians de les brigades Al-Quds, la branca armada de la Jihad Islàmica Palestina, la JIP.

Aquesta organització, a la qual Israel ha responsabilitzat de la massacre a l'hospital Al-Ahli de la ciutat de Gaza d'aquest dimarts, és la segona milícia més important a la Franja.

Igual que Hamas, la JIP segueix la tradició sunnita dels Germans Musulmans d'Egipte, i segons diverses fonts, ha comptat històricament amb el suport material i econòmic de Síria i de Hezbollah, i fa uns 10 anys també de l'Iran.

Milicians de les brigades de la Jihad Islàmica Palestina, el 4 d'octubre a la ciutat de Gaza (Reuters)

Vol un estat islàmic als territoris de l'antiga Palestina

Tres dies abans dels atacs van celebrar el 42è aniversari de la fundació amb una exhibició i una desfilada de milicians armats als carrers de la ciutat de Gaza.

Fundada el 1981 a Gaza, l'objectiu últim de la JIP és establir un estat islàmic a tota l'antiga Palestina, és a dir, a tots els territoris que ara conformen Israel, Cisjordània i la Franja de Gaza.

Per tant, no reconeix l'estat d'Israel, considera enemics també els estats àrabs pròxims a Occident i, com Hamas, està enfrontat amb Fatah, el partit no confessional del president palestí Mahmud Abbas.

Celebració de l'aniversari de la Jihad Islàmica Palestina, el 4 d'octubre a la ciutat de Gaza (Reuters)

Més present a Cisjordània que a Gaza

Les accions de les seves brigades Al-Quds –el nom àrab de Jerusalem- durant dècades han estat principalment atacs suïcides contra ciutadans israelians i el llançament de coets a territori d'Israel.

Malgrat que es va fundar a Gaza, la JIP actualment té més presència als territoris ocupats de Cisjordània, principalment a les ciutats d'Hebron i de Jenin.

Però també tenen molts milicians a Gaza, malgrat que aquest territori està políticament controlat per Hamas des que va guanyar les eleccions el 2007.

En tot cas, molts dels milicians d'Al-Quds que van desfilar fa només 14 dies pels carrers de Gaza molt probablement formaven part dels grups armats que van posar en marxa l'actual guerra el 7 d'octubre.

Milicians de les brigades de la Jihad Islàmica Palestina, el 4 d'octubre a la ciutat de Gaza (Reuters)


Recupera el documental de Punt de no retorn "Dins la Jihad Islàmica Palestina i l'alternativa a les armes"

ARXIVAT A:
Israel envaeix GazaGazaJihadisme Israel
Anar al contingut