Barcelona

Puigdemont i Rajoy no volen confirmar ni desmentir la reunió que van fer l'11 de gener

Puigdemont sobre les negociacions amb el govern espanyol: "No s'han produït ni s'estan produint"

RedaccióActualitzat

Les converses entre el govern català i espanyol han planejat sobre la sessió de control al Parlament de Catalunya i a la del Congrés dels Diputats, a Madrid. Carles Puigdemont i Mariano Rajoy, però, han evitat confirmar el dinar a La Moncloa de l'11 de gener.

Puigdemont ha assegurat al Parlament que farà honor a la veritat amb la convocatòria del referèndum i ha negat cap doble llenguatge en l'estratègia del govern. En resposta als requeriments dels portaveus de Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i el PSC, que expliqui quins són els seus contactes amb el govern espanyol, Puigdemont ha assegurat que no va de farol i no té doble llenguatge i que el seu mandat és dialogar sobre el que vol el poble de Catalunya com és el referèndum. En aquest sentit, ha assegurat que no hi ha ni s'espera negociació.

"Quan es produeixin aquestes negociacions amb el govern espanyol, que no s'han produït ni s'estan produint en aquests moments, tota la informació la tindrà qui l'hagi de tenir començant per aquest Parlament, però li dic amb tristesa: aquestes negociacions ni estan ni, pel que sembla, se les espera."

El president ha reiterat que no hi ha voluntat de negociació per part del govern espanyol i ha lamentat la manca de convicció democràtica per part de l'executiu espanyol:

"Quan diem que no hi ha voluntat de negociar per part de l'estat espanyol la convocatòria d'un referèndum, quan diem que estem disposats a dialogar i quan lamentem que en l'oposició no hi ha una mínima convicció democràtica de dialogar, ho diem amb coneixement de causa. El govern el que fa és complir els seus compromisos. El seu compromís immediat i amb aquesta cambra: organitzar un referèndum pactat amb l'estat. Creiem amb profundes conviccions, que la solució ideal de la desavinença crònica entre Catalunya i Espanya i del maltractament que rep Catalunya, per part del govern espanyol, és votar (...) Es tracta d'anar de debò, no de farol."

En la mateixa línia, ha afegit:

"Hem constat que interès per escoltar això no n'hi ha cap. Ni proposta de negociació ni ara ni el passat; voluntat de diàleg ni ara ni el passat; en cap format, de res. Ho dic amb tristesa perquè és una demostració que el capteniment democràtic de l'estat espanyol és altament preocupant i això hauria de preocupar no només als demòcrates d'aquí sinó als demòcrates d'allà."

A primera hora del matí, Mariano Rajoy no ha volgut confirmar ni desmentir explícitament que s'hagués reunit amb el president de la Generalitat. Rajoy, en declaracions als periodistes als passadissos del Congrés, ha reiterat que el seu objectiu és dialogar sobre els problemes que afecten els ciutadans i que no pensa permetre la convocatòria de cap referèndum.

"La meva posició que recull un mitjà de comunicació és la de sempre. És una posició en què coincideixen una majoria de persones a Catalunya. Nosaltres volem tractar dels temes que afecten la gent. Vull que el president Puigdemont participi en la Conferència de Presidents com ho fan la resta de presidents autonòmics perquè allà es parla de qüestions com el finançament autonòmic, la dependència, la feina, els problemes demogràfics que hi ha a Espanya... i creiem que tot això importa els ciutadans de Catalunya. Vull parlar dels pressupostos, les inversions, les infraestructures. Vull intentar que tots fem un esforç per recuperar la qüestió interna. No vull que la Generalitat estigui condicionada per grups extremistes que puguin afectar el model econòmic i social de Catalunya."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut