Una dona busca aigua a Talat N'Yaaqoub (Reuters/Hannah McKay)
Marràqueix

Pugen a 2.862 les víctimes pel terratrèmol al Marroc, entre crítiques dels afectats per l'ajuda

La xifra de ferits s'enfila fins als 2.562, mentre hi ha cadàvers encara sota la runa en llocs on no han arribat els equips de rescat

RedaccióActualitzat

Quarta nit al ras per a molts supervivents al Marroc que lluiten per trobar refugi i productes bàsics entre crítiques que l'ajuda humanitària arriba massa a poc a poc.

El Marroc ha desplegat l'exèrcit, ha reforçat els equips de recerca i està subministrant aigua, menjar, tendes i mantes a la zona del sud-oest de Marràqueix, sacsejada pel terratrèmol de divendres.

Això mentre el balanç provisional de víctimes mortals ha pujat a 2.862, segons ha anunciat aquest dilluns al vespre el ministeri de l'Interior del Marroc. També hi ha 2.562 ferits.

Només a la província d'Al Haouz s'hi han registrat 1.604 víctimes mortals, mentre que a Taroudant n'hi ha 976, segons el recompte oficial.

De moment, les autoritats marroquines han acceptat l'ajuda d'Espanya, el Regne Unit, Qatar i els Emirats Àrabs Units. Mentre no arriba a les zones més afectades, hi està havent gestos de solidaritat com el d'un grup de nois de Casablanca, originaris de la zona afectada, que hi arriben carregats d'ajuda. 

El sisme va tenir l'epicentre a Ighil, una localitat situada a uns 80 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Marràqueix.

Hi ha por que els edificis que estan drets es puguin enfonsar, perquè, a més, tenen moltes esquerdes. 

Aquest dilluns hi ha hagut set rèpliques d'entre 3,4 i 4,1 graus i com a mínim una s'ha pogut notar als pobles propers a l'epicentre. 

Tercera nit al ras per a moltes persones (Reuters/Hannah Mckay)

 

Cadàvers sota la runa en llocs on no han arribat els equips de rescat

Els pobles de l'Alt Atles situats a l'epicentre són els més castigats. A Imine Tala, un poble de 100 habitants, almenys 70 persones han quedat sepultades sota la runa. Les construccions, fetes amb tova, una barreja de fang i palla, són les més habituals a la zona. I aquest material, de fet, ha cedit amb facilitat davant l'intens tremolor. Els habitants d'aquests pobles denuncien que els equips de rescat encara no hi han arribat i que hi ha cadàvers que s'acumulen sota la runa.

Ho explica la Hada, veïna d'Imine Tala: "Els cossos del meu fill i la seva dona són sota la runa. No hi ha ningú que els reculli. Demanem a les autoritats que escoltin la nostra veu. Volem que obrin la carretera."

I un altre veí denuncia la falta d'ajuda institucional:

"Se sent la pudor dels cadàvers per tot arreu. És una vergonya que les autoritats no ajudin aquesta gent. Algunes persones han rebut ajuda. De totes maneres, hi ha pobles que no han rebut res, sobretot els de les zones muntanyoses, on hi ha carreteres perilloses. Espero que les autoritats i la societat civil mostrin més solidaritat amb aquestes zones."

La lentitud en la gestió de la catàstrofe ha fet aflorar les crítiques tant pel paper del rei com del govern del Marroc després del terratrèmol.
 

Residents i turistes donen sang per als supervivents

Enmig d'aquestes queixes, la solidaritat s'escampa. A les portes del centre de transfusions de l'Hospital Mohamed VI, de Marràqueix, aquest dilluns s'ha fet una cua enorme de gent que volia donar sang.

Aglomeració per poder donar sang als ferits pel terratrèmol del Marroc
Aglomeració per poder donar sang als ferits pel terratrèmol del Marroc (CCMA)

Com que ja hi havia hagut molts voluntaris, sobretot residents, però també alguns turistes, un treballador del centre ha hagut de sortir per demanar a la gent que se n'anés a casa i que deixessin el número de telèfon per poder-los donar hora per tornar l'endemà. 

ARXIVAT A:
Marroc
Anar al contingut