Estats Units

Prohibeixen a Mahmud Ahmadinejad visitar la zona zero de Nova York

El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, participarà dimarts que ve a l'Assemblea General de l'ONU, i això ha aixecat moltes veus en contra als Estats Units. La Casa Blanca i l'Ajuntament de Nova York no volen que aquest home, a qui consideren un perill, es passegi com si res per la ciutat, i li estan posant totes les traves que poden, especialment perquè no vagi als llocs més sensibles, com la zona zero.

Actualitzat

La zona zero de Nova York és sagrada per als nord-americans i seria insultant que el president Ahmadinejad s'hi fes una foto. Tant l'ambaixador nord-americà davant l'ONU com l'exalcalde i ara candidat republicà Rudolf Giuliani negaven dimarts amb aquests arguments taxatius que el president de l'Iran pogués visitar la immensa àrea on hi havia les torres bessones destruïdes en els atacs de l'onze de setembre del 2001. Finalment, les autoritats de Nova York han prohibit la visita al·legant que la zona està en obres, i per raons de seguretat.

Mahmud Ahmadinejad té previst dilluns arribar a Nova York on dimarts farà un discurs a l'Assemblea General de l'ONU. La Casa Blanca que ha estat reptada a un debat pel president de l'Iran intenta impedir la visita, però l'edifici de les Nacions Unides està fora de la seva jurisdicció.

Així doncs, el gest d'Ahmadinejad d'intentar retre tribut a les víctimes de l'11-S ha fracassat. De res serveixen els arguments que l'Iran va condemnar els atacs de fa 6 anys d'Al-Qaeda a Nova York i Washington. Ara la Casa Blanca acusa Teheran no només de voler-se dotar de l'arma nuclear, sinó també de donar suport a Al-Qaeda. Aquest últim argument és per als analistes molt poc sòlid si considerem que el règim iranià és xiïta. L'iraq juga la carta d'aquesta comunitat enfrontada a mort amb la insurgència sunnita, aquesta sí, vinculada a l'organització que lidera Ossama bin Laden.

L'Iran assetjat per Washington intenta fer valer el seu paper clau en el conflicte de l'Iraq. Als Estats Units -malgrat el to bel·ligerant de l'administració Bush- molts són conscients que Teheran és una peça vital a la zona per intentar pacificar un Iraq fragmentat quan recuperi plenament la sobirania, si les tropes anglonord-americanes tornen a casa.

Anar al contingut