Inversió a Catalunya recollida en els pressupostos de 2017
Inversió a Catalunya recollida en els pressupostos de 2017
Madrid

Presentats els pressupostos del 2017: l'Estat invertirà 29 milions menys a Catalunya

Espanya invertirà a Catalunya el 13,4% del total enfront del 10,7% de l'any passat, però hi ha una disminució en xifres absolutes

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja ha lliurat a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, els pressupostos de l'Estat per a aquest any, unes xifres que, segons ha admès, no recullen el gruix de les inversions promeses per a Catalunya, que arribaran a partir del 2018. Segons el ministre, les promeses que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer a la seva visita a Barcelona -on va anunciar 4.200 milions d'inversió fins al 2020- "se sustenten" en aquests pressupostos, però la inversió en infraestructures "avançarà de manera decidida al 2018".

"Aquest és el pressupost base i d'aquí pocs mesos ens tornarem a trobar en aquesta sala presentant els pressupostos del 2018, que és on entraran amb més fermesa aquestes xifres d'inversió."

De fet, i amb els números a la mà, les inversions recollides en els pressupostos d'aquest any són encara més baixes que el 2016: uns 29 milions menys. I és que els comptes de l'Estat destinen a Catalunya 1.149 milions d'euros en inversions. Tot i que en xifres absolutes la quantitat ha disminuït, l'Estat invertirà a Catalunya el 13,4% del total d'inversions a les comunitats autònomes, mentre que l'any passat el percentatge era del 10,7%. Una proporció que puja respecte a d'altres anys però quequeda encara molt lluny del 19% que representa el pes econòmic de Catalunya respecte al conjunt de l'Estat.

En els pressupostos, la inversió baixa en 16 comunitats, sobretot a Andalusia, el País Valencià, Galícia, Castella i Lleó, amb retrocessos superiors al 30%, i només ha pujat a les Canàries, amb el 3,23%.

Augmenten els pressupostos de la Casa del Rei

Per contra, els comptes han augmentat un 0,5% els pressupostos de la Casa del Rei, amb una partida de 7,81 milions. És una partida global que el rei després decideix com repartir-la.

En general, aquests pressupostos posen l'èmfasi en la despesa social, preveuen un creixement de l'economia d'un 2,5% i una baixada de l'atur a nivells del 2008.

Primers comptes d'un govern en minoria

Es tracta dels primers comptes d'un govern de Mariano Rajoy en minoria, que encara no té el suport necessari per tirar endavant. Els pressupostos estan pactats amb Ciutadans, però necessiten el suport de Coalició Canària, el PNB i el diputat de Nova Canàries, que es va presentar en coalició amb el PSOE

Montoro ha lliurat el llapis de memòria del projecte de llei dels pressupostos acompanyat dels secretaris d'Estat dels Pressupostos, Alberto Nadal; el d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, i la de Funció Pública, Elena Collado. Per la seva banda, Pastor anava acompanyada de la mesa del Congrés i dels portaveus de la Comissió de Pressupostos.

El calendari dels pressupostos

Un cop la mesa del Congrés s'hagi reunit, s'obrirà el termini de presentació d'esmenes a la totalitat. El següent pas serà la publicació al Butlletí Oficial de les Corts Generals i s'obrirà un termini de fins a dos dies per demanar les compareixences dels alts càrrecs del govern amb l'objectiu d'explicar els comptes, unes compareixences, però, que no començaran fins després de Setmana Santa.

Serà aleshores també quan els grups parlamentaris decidiran si hi presenten esmenes a la totalitat o no. El termini per registrar-les acabarà el 27 o 28 d'abril i es calcula que el debat es farà els dies 3 i 4 de maig.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut