La imatge del mico penjada a la Viquipèdia.
La imatge del mico penjada a la Viquipèdia.

Polèmica pels drets d'una "selfie" que es va fer un mico amb la càmera d'un fotògraf britànic

Si un mico es fa una fotografia, qui n'és el propietari intel·lectual? La Viquipèdia i el fotògraf David Slater s'enfronten per unes fotografies que un macaco es va fer fa tres anys a Indonèsia

RedaccióActualitzat

Si un mico es fa una fotografia, qui n'és el propietari intel·lectual? El juliol del 2011, el fotògraf David Slater va fer una sèrie de fotografies a un grup de macacos a Indonèsia. De cop i volta, un dels micos li va prendre la càmera i es va fer unes quantes fotos a ell mateix, unes "selfies".

A la xarxa, aquestes imatges s'han tornat virals, i Slater intenta que Wikimèdia, l'organització que hi ha darrere la Viquipèdia, deixi de distribuir-les gratuïtament. El fotògraf al·lega que les imatges es van fer amb la seva càmera, però l'enciclopèdia virtual diu que Slater no és el titular dels drets d'autor de les fotos perquè no les va fer ell. Com que les imatges les va fer l'animal, Wikimèdia apunta que són de domini públic i es nega a retirar-les.

                                                             

Slater s'està plantejant portar la polèmica a judici, però s'estima que li podria costar unes 10,000 lliures. El fotògraf considera que el "copyright" és de la persona que fa la foto, tal com diu la llei, i que l'animal no pot comptar com a autor d'aquestes "selfies".

Arnau Duran, president d'Amical Wikimèdia, ha expressat a Twitter la seva posició sobre la polèmica. Considera que Slater no té raó i que ja existeixen precedents: galeries fotogràfiques de "selfies animals" a la xarxa que estan sota llicència Creative Commons.

 

Anar al contingut