Gouda

Polèmica a Holanda per l'ajudant de sant Nicolau, que alguns consideren ofensiu per a les persones de raça negra

Activistes antiracistes s'ha enfrontat amb la policia perquè consideren que el personatge de Pere el Negre menysté les persones de raça negra

RedaccióActualitzat

Accidentada arribada de Sant Nicolau aquest dissabte a la ciutat holandesa de Gouda.
Tot ha començat com cada any. Sant Nicolau arribava amb vaixell, acompanyat, com sempre, del seu amic i ajudant Zwarte Piet (Pere el Negre). Han desembarcat i Zwarte Piet ha repartit caramels a la canalla, molts pintats de negre igual que ell, i la comitiva ha fet una rua festiva.

Una rua festiva que ha acabat en baralla entre els activistes antiracistes, que volen apartar Pere el Negre de la celebració, i la policia de Gouda.

Els antiracistes sostenen que el Zwarte Piet és una caricatura que menysté les persones de raça negra i que té els seus orígens en el passat colonial dels Països Baixos.

Els incidents han acabat amb 90 persones detingudes per manifestació il·legal i per alterar l'ordre públic. Pere el Negre, Sant Nicolau i la comitiva han hagut d'embarcar de nou amb presses i posar proa cap a un altre port.

El més curiós del cas és que Zwarte Piet no representa una persona de raça negra, sinó que, segons la tradició, és un escura-xemeneies i el sutge se li ha enganxat a la pell.

No és la primera vegada que hi ha protestes per la figura de Pere el Negre. L'any passat, l'oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va enviar una missió d'inspecció a Holanda per investigar les denúncies formulades per algunes associacions que l'ajudant de Sant Nicolau «perpetua els estereotips que la població d'origen africà aparegui com a ciutadans de segona classe». La ponent del grup de treball de l'ONU va arribar a la conclusió que hauria de prohibir-se la figura de Zwarte Piet perquè "és un símbol del retorn a l'esclavisme".

Fins ara, però, són una minoria els holandesos que pensen que s'hauria d'adaptar l'aspecte de Zwarte Piet perquè no ofengui la població d'origen africà. La majoria no associen la figura de Zwarte Piet a l'esclavisme i s'oposen a modificar la seva aparença.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut