Portada del diari "The Sun"
El diari "The Sun" publica un vídeo de la reina Elisabet II fent la salutació nazi l'any 1933
Londres

Polèmica a Anglaterra per la publicació d'unes imatges de la reina Elisabet II fent la salutació nazi

El diari "The Sun" publica un vídeo domèstic de la reina Elisabet II amb set anys fent la salutació nazi acompanyada de la reina mare, la princesa Margarita i el seu tiet, el rei Eduard VIII

RedaccióActualitzat

Els ciutadans anglesos s'han despertat avui amb la sorpresa de veure un vídeo de la seva reina fent la salutació nazi.

La portada d'aquest dissabte del diari sensacionalista "The Sun" mostra unes imatges enregistrades l'any 1933 als jardins del castell de Balmoral, a Escòcia. Al vídeo, hi apareix la reina Elisabet II, que llavors tenia set anys, amb la seva mare, la seva germana Margarida, i el seu tiet, el llavors príncep Eduard. Tots quatre aixequen el braç fent la salutació nazi.

El Palau de Buckingham s'ha afanyat a qualificar de "decebedor" que s'hagi filtrat i publicat un document gràfic enregistrat fa més de vuit dècades i que pertany, suposadament, a l'arxiu familiar de la família reial britànica.

El portaveu de la casa reial ha volgut justificar el gest que fa la monarca dient que "s'ha d'interpretar en el moment i el context apropiats" i que "es tracta d'una família que està jugant i, per un moment, fa un gest que molts havien vist a les notícies". Buckingham també diu que "l'any 1933, ningú tenia idea de com evolucionaria" el nazisme i ha recordat els 63 anys de servei al país de la reina Elisabet II i la dedicació al benestar dels britànics.

El malestar per aquesta publicació al Palau de Buckingham és evident. Vint segons de vídeo poden tirar per terra la imatge de la sobirana anglesa i de la seva mare. Al Regne Unit hi ha una gran admiració pels pares de la reina Elisabet, el rei Jordi VI i la reina mare Elisabet, que van decidir no marxar de Londres i resistir mentre les tropes alemanyes bombardejaven sense treva la ciutat.

Qui no compta amb tanta simpatia entre els britànics és el tiet d'Elisabet II. La figura d'Eduard VIII és molt polèmica per la seva aparent sintonia amb les idees d'Adolf Hitler, amb qui es va entrevistar l'any 1937 a Munic, dos anys abans de l'inici de la Segona Guerra Mundial. Eduard VIII va haver d'abdicar l'any 1936 a favor del seu germà per poder-se casar amb la nord-americana Wallis Simpson. Un casament que els ciutadans anglesos rebutjaven perquè Simpson era una dona divorciada i amb evident simpatia pel règim alemany.

ARXIVAT A:
MonarquiaNazismeRegne UnitReina Elisabet II
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut