Un dels detinguts a Barcelona (Reuters)
Un dels detinguts a Barcelona (Reuters)
Barcelona

Nou detinguts a l'àrea de Barcelona vinculats a un grup criminal jihadista

L'Audiència Nacional informa que, a més dels escorcolls a Catalunya, també hi ha registres al Marroc en domicilis de les famílies dels detinguts, alguns dels quals tindrien relació amb l'atemptat de l'aeroport de Brussel·les

RedaccióActualitzat

Operació antijihadista a l'àrea metropolitana de Barcelona. El dispositiu dels Mossos d'Esquadra ha començat aquesta matinada i es fa en col·laboració amb la policia belga. Hi ha nou detinguts. Josep Lluís Trapero, major dels Mossos, ha explicat a "Els matins" de TV3, que alguns dels detinguts se'ls podria acusar de pertinença a Estat Islàmic. Ha puntualitzat que "els investigats no han fet actuacions a Catalunya, però estem indagant la seva participació en altres actes". Concretament, tres dels detinguts tindrien relació amb els atemptats de fa un any Brussel·les

L'operació l'ha coordinat el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. A més dels detinguts i escorcolls a Catalunya, l'Audiència Nacional informa que hi ha registres al Marroc, als domicilis dels familiars dels detinguts. Afirma que la jutge belga que instrueix la investigació dels atemptats de Bèlgica va trobar vincles entre els presumptes responsables d'aquestes accions terroristes i alguns marroquins residents a Catalunya. Segons l'Audiència, tres dels arrestats estarien relacionats amb les persones que van cometre els atemptats, i la resta haurien fet delictes vinculats amb tràfic de droga. 

La majoria dels nou detinguts a l'àrea de Barcelona feia més de 20 anys que vivien a Catalunya, tot i que anaven sovint al seu país d'origen, el Marroc, segons assenyala la justícia espanyola, que diu que en els escorcolls han trobat almenys tres armes, marihuana i nombrós material informàtic. Declararan davant el jutge aquest dijous.

Els Mossos concreten que els nou arrestats a Catalunya són homes d'entre 30 i 40 anys, un de nacionalitat espanyola i la resta de nacionalitat marroquina. Han estat detinguts per integració en organització terrorista i per altres delictes relacionats amb el crim organitzat. La gran majoria tenen antecedents policials per delinqüència comuna i activitats de crim organitzat.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha dit abans a "El matí de Catalunya Ràdio" que "el d'avui no és un tema de captació sinó de desarticulació d'una organització criminal". La col·laboració ciutadana i el control de carreteres han estat molt importants per desmantellar aquest grup, segons han assenyalat tant el conseller com el major dels Mossos.

 

 

Escorcolls en sis localitats de l'àrea de Barcelona
 

 

Els agents fan escorcolls a sis localitats catalanes, en concret a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Ripollet i també a Masquefa, a l'Anoia. A Barcelona, l'escorcoll afecta el número 40 del carrer de Viladomat, al barri de l'Eixample. I a Cornellà del Llobregat, hi ha hagut registres al número 84 del carrer d'Almeda i Roig.

Un comunicat dels Mossos indica que la investigació va començar fa vuit mesos arran de l'anàlisi de diverses informacions, "aparentment inconnexes, procedents de la col·laboració ciutadana i de la feina de prevenció dels Mossos d'Esquadra". Els agents, però, van poder determinar l'existència d'un "grup organitzat relacionat amb el terrorisme en l'àmbit jihadista" que també feia delictes vinculats amb el crim organitzat.

Els Mossos d'Esquadra van informar d'aquestes indagacions inicials al Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, que tutela la investigació. A partir d'aquestes informacions, l'Audiència Nacional va impulsar la constitució d'un equip conjunt d'investigació amb les autoritats belgues, englobat en el programa de la Unió Europea de coordinació judicial EUROJUST.

Durant els últims mesos, l'intercanvi d'informació entre la policia belga i els Mossos d'Esquadra ha permès recollir diferents indicis que apunten a la "vinculació directa i a la integració de diversos dels detinguts amb organitzacions terroristes jihadistes". La policia catalana també va informar del cas el Centre Nacional d'Intel·ligència, que ha facilitat dades sobre alguns dels objectius investigats.

L'última operació feta pels Mossos contra el terrorisme islamista es va fer fa un mes a Roda de Ter, a Osona, quan van ser detinguts dos homes de nacionalitat marroquina amb antecedents per violència que havien radicalitzat i adoctrinat dues noies catalanes, una de Manlleu i una altra del mateix municipi de Roda de Ter.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut