Atenes

Oferta d'última hora de Brussel·les a Grècia per intentar reprendre les negociacions

Juncker demana que Tsipras es comprometi per escrit a fer campanya pel "sí" en el referèndum del 5 de juliol, a canvi de continuar negociant

RedaccióActualitzat

A Grècia se li esgota el termini per renovar el pla de rescat i per pagar el deute al Fons Monetari Internacional. Tot venç a la mitjanit, i, tal com informaven les agències a primera hora del matí, la Comissió Europea ha fet una nova oferta de diàleg al govern d'Atenes.

Fonts comunitàries han confirmat que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s'ha posat en contacte amb el primer ministre grec, Alexis Tsipras, i li ha ofert un acord d'última hora. Juncker ha instat Tsipras a remetre-li una carta que ha d'anar dirigida també al president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, i a Angela Merkel i François Hollande, en què accepti les condicions de dissabte passat i es comprometi a fer campanya pel "sí" en el referèndum del 5 de juliol.

"Això podria aplanar el camí per a un altre Eurogrup, que podria fer una declaració sobre la base de  les línies ja explicades a Tsipras", han afegit les fonts.

Tsipras, a la televisió

Mentrestant, aquest dilluns a la nit el govern d'Atenes va voler exhibir força. En una entrevista a la televisió pública, Alexis Tsipras va deixar entreveure que no pagaran el deute a l'FMI, de 1.600 milions d'euros, i va assegurar que Grècia sobreviurà sense una pròrroga del rescat.

El primer ministre també va defensar que el referèndum de diumenge és una manera de tenir més arguments per continuar negociant amb els creditors. Alexis Tsipras no creu que els facin fora de l'euro si guanya el "no", perquè el cost seria massa alt.

Per la seva banda, alguns líders europeus adverteixen els grecs que una victòria del "no" diumenge també significaria dir no a Europa, no a l'eurozona i no a l'euro.

Paral·lelament, uns 20.000 grecs es van manifestar a la cèntrica plaça Sintagma d'Atenes en contra de les mesures d'austeritat. Aquest dimarts, Grècia encara el segon dia de "corralito", amb els bancs tancats i limitacions per treure diners dels caixers.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut