Mèxic

Obama espera que Cuba respongui a l'aixecament de les restriccions de viatges i remeses

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat que l'aixecament de les restriccions dels viatges i les remeses a Cuba és "una mostra de voluntat" i que espera que el règim castrista hi respongui. En una roda de premsa amb el president mexicà, Felipe Calderón, Obama ha admès que, malgrat gestos com aquest, encara hi ha distància entre l'illa i els Estats Units i que les coses tampoc poden canviar de cop i volta. "Una relació congelada durant cinquanta anys no és desgela en un tres i no res", ha afirmat. Obama també ha promès sumar esforços amb el govern mexicà en la lluita contra el narcotràfic.

Actualitzat
Aquesta és la primera vegada en una dècada que un president dels Estats Units visita Mèxic. Aquest divendres, l'inquilí de la Casa Blanca viatjarà a Trinitat i Tobago, on comença la Cimera Llatinoamericana, que permetrà a Obama oferir un nou marc de diàleg, sobretot amb Cuba, després de l'anunci de l'aixecament de les restriccions en els viatges i enviament de remeses. Des de Cuba va respondre l'expresident Fidel Castro, que va remarcar que veia bona voluntat en Obama, però va advertir que Cuba no demanaria cap almoina.

D'altra banda, abans de viatjar a Mèxic, Obama ha assegurat que no perseguirà els funcionaris de la CIA per tortura durant els interrogatoris, una pràctica que s'admet en els informes secrets de l'administració Bush i que ara s'han publicat. "Els que van complir les seves obligacions fiant-se de la bona fe de l'assessorament legal del Departament de Justícia no aniran a judici", ha afirmat.
Anar al contingut