Aldarulls i Manifestacions a Veneçuela.
Aldarulls i manifestacions a Veneçuela.
Caracas

Nicolás Maduro denuncia un nou intent de cop d'estat organitzat des de Washington

15 persones han estat detingudes. Les dues Veneçueles han sortit de nou al carrer: els uns per demanar canvis i els altres per defensar el chavisme

RedaccióActualitzat

Per com es preparaven alguns grups d'antichavistes, es preveia una jornada tensa amb les forces de seguretat, just quan fa un any de la mort de Chaves. 43 persones ferides en greus enfrontaments entre el chavisme i els seus opositors.

15 persones han estat detingudes. Les dues Veneçueles han sortit de nou al carrer: uns per demanar canvis i els altres per defensar el chavisme.

Jose Rincón, manifestant opositor, deia: "Sortiran sempre perquè el món sàpiga el nostre descontentament".

Per la seva banda, Pablo Giusti, manifestant oficialista, explicava: "Els opositors sortiran derrotats una vegada més. La història així ho demostra."

Coincidint amb aquestes mobilitzacions, el president Nicolás Maduro ha denunciat un nou intent de cop d'estat muntat des de Washington:

"Han utilitzat un grup d'oficials de l'aviació militar per provocar un fet violent, un atemptat, un atac."

I enmig d'aquest escenari de protestes socials pel desproveïment i la falta de productes de necessitat bàsica, el govern ha posat en marxa una tercera paritat entre el dòlar i el bolívar, un mercat lliure d'accés a la moneda nord-americana, fins ara limitat i controlat.

Alguns sectors consideren que darrera d'aquest nou sistema de canvi s'amaga, en realitat, una nova devaluació del bolívar respecte al dòlar. Cal tenir en compte que el pressupost del govern veneçolà depèn en més d'un 90% del preu del barril del petroli, i aquest ha caigut a la meitat.

La resposta d'Estats Units

La resposta dels Estats Units no ha trigat a arribar. El Departament d'Estat d'Estats Units ha qualificat de "ridícules" les acusacions del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, sobre el paper de Washington en l'organització d'un suposat intent de cop d'estat.

Anar al contingut