La mesa s'ha reunit aquest dimarts a la tarda per prendre la decisió (ACN / Marta Sierra)

La mesa permet a Lluís Puig votar telemàticament al Parlament, amb un mail i una trucada

La mesa ha rebutjat les peticions de reconsideració del PSC, Ciutadans i Vox contra la decisió de la majoria independentista de la mesa, que ha habilitat el vot telemàtic en situacions excepcional

RedaccióActualitzat

La mesa del Parlament ha autoritzat que l'exconseller exiliat Lluís Puig pugui votar telemàticament en els plens de la cambra. I, de fet, ja ha votat en el ple d'aquest dimecres.

Ha comunicat el sentit del seu vot a la mesa per correu electrònic. Un cop verificada la seva identitat, a través d'una trucada telefònica, el seu vot s'ha sumat al resultat, sense que hagi aparegut al marcador de l'hemicicle.

En principi, la mesa l'ha autoritzat a fer-ho fins que acabi el període de sessions, a l'estiu.

Tant el PSC com Ciutadans i Vox han presentat una petició de reconsideració a la mesa. Totes tres peticions han estat rebutjades, amb els vots de la majoria independentista i l'oposició dels socialistes.

Els representants d'ERC, Junts i la CUP a la mesa van aprovar aquest dimarts a la tarda habilitar un mecanisme per tal que els diputats puguin votar telemàticament al ple en situacions excepcionals, amb l'objectiu que el diputat de Junts pugui fer-ho.

Tot plegat després que el Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la decisió de la mesa de l'estiu passat que li permetia delegar el vot.

El nou mecanisme va rebre aquest dimarts l'aval de Junts, ERC i la CUP, i l'oposició del PSC, que és el partit que va presentar el recurs al TC contra la delegació del vot del diputat a l'exili.


Vot delegat o vot telemàtic 

L'acord de la mesa d'aquest dimarts està pensat per permetre que Lluís Puig voti telemàticament, i no pas per vot delegat, com ha fet fins ara.

Durant aquest temps, el vot de Puig l'ha exercit per delegació la portaveu del seu grup parlamentari, i s'ha de comptabilitzar verbalment, però no apareixia al panell digital com la resta de vots.

Ara, però, el Tribunal Constitucional ha anul·lat la delegació perquè considera que no compleix cap dels supòsits previstos al Reglament del Parlament per exercir aquest tipus de vot.

La proposta d'habilitar el vot telemàtic l'ha presentat aquest dimarts a la tarda la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ho ha definit com un "mecanisme temporal" que, assegura, garanteix els drets com a diputat de l'exconseller de Cultura i li permet seguir votant des de l'exili.

La reunió s'ha celebrat al despatx de la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés (ACN / Marta Sierra)

L'anunci ha arribat hores després d'una reunió conjunta entre ERC, Junts i la CUP al despatx de la vicepresidenta primera, Alba Vergés, per abordar la situació.

Vilalta va remarcar que aquesta nova "ingerència" del Constitucional ha arribat per un recurs del PSC, i va plantejar que caldria canviar el reglament, però que, mentrestant, el Parlament pot utilitzar la fórmula de vot telemàtic que ja va aprovar amb motiu de la pandèmia.

La proposta l'ha presentat Marta Vilalta, d'ERC, en una roda de premsa al Parlament (ACN / Mariona Puig)

ERC distingeix entre Puig i Borràs

En la mateixa compareixença des del Parlament per explicar la proposta que podria permetre que Lluís Puig segueixi votant, Marta Vilalta va aprofitar per marcar distàncies amb Junts en el cas de Laura Borràs.

En aquest sentit, la portaveu d'ERC va insistir que la Junta Electoral "no és qui per decidir qui és, o no, diputat", però també considera que el seu no és un cas de repressió "sinó de corrupció" i, per tant, "Borràs hauria de fer un pas al costat i Junts hauria de vetllar perquè el faci".

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàJxCatLluís PuigAlba VergésTribunal Constitucional Parlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut