L'actor austríac i guanyador del premi de l'Acadèmia, Maximilian Schell.
L'actor austríac i guanyador del premi de l'Acadèmia, Maximilian Schell. (Foto: Reuters)
Viena

Mor Maximilian Schell, guanyador d'un Oscar per "Vencedors o vençuts?"

L'actor austríac Maximilian Schell, guanyador d'un Oscar el 1961 per "Judgment at Nuremberg" ("Vencedors o vençuts?") ha mort als 83 anys en una clínica d'Innsbruck, com a resultat d'una sobtada i greu malaltia.

RedaccióActualitzat

L'actor austríac Maximilian Schell, guanyador d'un Oscar el 1961 per "Judgment at Nuremberg" ("Vencedors o vençuts?") ha mort als 83 anys en una clínica d'Innsbruck, com a resultat d'una sobtada i greu malaltia, segons ha informat la seva representant, Patricia Baumbauer.

Schell, que va néixer el 1930 a Viena, en una família de tradició intel·lectual -era fill del poeta i escriptor suís Hermann Ferdinand Schell i de l'actiu austríaca Margaret Noe von Nordberg-. Va emigrar a Suïssa el 1938, després de l'annexió d'Àustria per part de l'Alemanya nazi. Des de molt jove va descobrir la seva vocació, però el paper que el va portar a la fama internacional va ser en "El ball dels maleïts", del 1957.

El 1961 va obtenir el Globus d'Or i l'Oscar al millor actor protagonista masculí pel seu paper a "Vencedors o vençuts?", on va encarnar l'advocat defensor del nazi Hans Rolfe. Aquesta pel·lícula recreava els judicis de Nuremberg en què es van jutjar als jerarques nazis per genocidi i crims contra la humanitat durant la Segona Guerra Mundial.

Schell també va aconseguir dues nominacions a l'Oscar, una com a millor actor per "L'home de la cabina de vidre", el 1976, i una altra al millor actor de repartiment per "Julia", el 1978.

Com a actor va participar en més de 90 pel·lícules, però també va interpretar incomptables papers teatrals. Va ser productor i director de cinema.

Anar al contingut