Barcelona

Montilla i Mas se les tenen al Parlament per l'assignació d'espais de la T-Sud

El president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de Convergència i Unió, Artur Mas, han polemitzat aquest dimecres a la tarda a la sessió de control al Parlament sobre l'adjudicació de la nova terminal de l'aeroport del Prat. A Madrid també hi ha hagut sessió de control, i Rodríguez Zapatero ha parlat de la T-Sud per qualificar l'assignació d'"exitosa". Al Parlament, també s'ha evidenciat la coincidència entre la federació nacionalista i Esquerra Republicana sobre la necessitat que les institucions catalanes tinguin majoria al consorci que ha de gestionar l'aeroport del Prat.

Actualitzat
La ressaca continua després que AENA va decidir assignar els espais de la T-Sud de l'aeroport de Barcelona a les grans aliances espanyoles. One World, d'Ibèria, i Star Alliance, de Spanair, es repartiran la nova terminal quan entri en funcionament a partir del 2009. També Vueling serà present a la T-Sud. Aquesta decisió ha estat criticada per CiU i ERC, ja que creuen que es perpetuarà el caràcter subsidiari de l'aeroport del Prat respecte al de Barajas. El PSC, en canvi, i el president de la Generalitat estan esperançats pel creixement que pot experimentar la infraestructura.

Aquesta doble visió s'ha plasmat clarament aquest dimecres a la tarda al Parlament de Catalunya. Durant la sessió de control, el cap de l'oposició Artur Mas (CiU) i el president de la Generalitat, José Montilla, s'han enfrontat davant la tesi que s'ha beneficiat Iberia en les assignacions.

Montilla diu que s'ha assignat espai a l'aliança, no a la companyia, que opera més del 35% del trànsit des de l'aeroport del Prat. El president de la Generalitat ha ironitzat que no s'ha pogut assignar res a "Japan Airlines perquè no s'ha presentat". Montilla també ha dit que les assignacions es fan "sobre la base de les propostes dels projectes presentats i no sobre quimeres".

Mas ha recordat a Montilla que hi ha una aliança que es diu Sky Team que té vols transoceànics i que no ha sortit premiada i "això no és una quimera, és una realitat".

D'altra banda, Mas ha aplaudit que s'hagi parlat per primer cop de "majoria de control" en parlar de la gestió del Prat i que ERC s'apunti a defensar un règim de majoria definida per la Generalitat en el futur consorci de gestió del Prat, com reclama Convergència i Unió, a diferència de la posició "determinant" que ha defensat el president català. Montilla, per cert, ha assegurat que quan funcioni la T-Sud ja hi haurà el consorci de gestió del Prat i AENA no en tindrà el monopoli.

Zapatero parla d'assignació "exitosa"


El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat aquest dimecres que l'assignació de la terminal sud i les inversions de més de 5.000 milions d'euros que s'hi duen a terme faran que en el futur l'aeroport del Prat esdevingui "un motor poderosíssim de creixement, desenvolupament i comunicació en tots els àmbits". Zapatero, que no ha volgut discutir sobre el model de gestió de l'aeroport, també ha assegurat que la decisió d'AENA d'atorgar els espais de la terminal a les aliances d'Iberia, de Spanair i a la companyia Vueling ha tingut "èxit" perquè ha comptat amb "la participació" de les institucions catalanes i dels agents socials per donar-li impuls "com a centre de distribució de vols tant en l'àmbit nacional, com internacional i intercontinental".
Anar al contingut