Parròquia de Nostra Senyora de l'Assumpció de Flix
Parròquia de Nostra Senyora de l'Assumpció de Flix
Figueres / Flix

Misses per Franco, quaranta anys després de la seva mort

Segons una figura del dret canònic, l'estipendi, qualsevol feligrès pot demanar al rector de la parròquia una missa per un difunt

RedaccióActualitzat

Quaranta anys després de la mort de Franco, mentre els familiars de les víctimes del franquisme continuen reclamant justícia, encara hi ha persones que reivindiquen la figura del dictador i aquest divendres se li han dedicat diverses misses.

Segons la Fundación Francisco Franco, hi havia previstes fins a 16 misses en memòria del dictador a tot l'estat.

El rector de la parròquia Nostra Senyora de l'Assumpció de Flix ha dedicat la missa de dos quarts de vuit a la memòria de Franco i de Primo de Rivera, perquè l'hi demana una veïna del poble des de l'any 1976. A la missa, celebrada en català, hi han anat una desena de persones.

A Figueres, a la capella de l'asil de Vilallonga, n'hi havia una de programada a tres quarts de vuit del vespre. El mossèn ha decidit anul·lar-la i recordar Franco a la missa de les set, sense dir-ne el nom, per evitar polèmiques.  

Fa quaranta anys que es fa i normalment reuneix una cinquantena de persones. La petició l'hi fa cada any un feligrès de Figueres, d'acord amb una figura del dret canònic, l'estipendi, que permet a qualsevol fidel demanar al rector de la parròquia una missa per un difunt. A canvi, hi ha un pagament simbòlic a la parròquia, entre 10 i 20 euros. L'última paraula la té el rector, perquè des del bisbat no es posicionen en aquesta mena de qüestions.

I el rector, mossèn Mulet, creu "que tothom té dret a tenir aquesta glòria del cel si Déu el perdona. I llavors, jo he d'intercedir".

Finalment, però, la missa no s'ha fet.

L'Ajuntament de Figueres ho considera un acte privat i el de Flix, anecdòtic, però no deixa de preocupar-los la imatge que es projecti dels municipis respectius.

 

 

 

Anar al contingut