Madrid

Milers de pagesos es manifesten a Madrid per la crisi dels preus

Milers de pagesos s'han manifestat a Madrid davant del Ministeri d'Agricultura. La mobilització l'ha convocada l'Associació Agrària de Joves Pagesos (Asaja), i vol denunciar la crisi de preus que els obliga a vendre, en alguns casos, per sota del preu de cost.

Actualitzat

Milers de pagesos, convocats per Asaja, s'han manifestat a Madrid per la crisi de preus de les produccions mediterrànies i la incertesa sobre el futur de fruites, hortalisses i vi amb les imminents reformes de les seves respectives organitzacions comunes de mercat (OCM).

La marxa, que ha partit passades les onze del matí de la Puerta de Alcalá, ha acabat davant de les portes del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). Tot i això, no s'han pogut entrevistar amb la seva titular, Elena Espinosa, si bé podran fer-ho a principis de la setmana que ve, ocasió en la qual li faran arribar les seves reivindicacions.

Situació "insostenible"

Amb la coneguda cançó "Escándalo" del cantant Raphael i al so de xiulets i tambors, els participants han repartit fruites i hortalisses entre els vianants. Així mateix, molts d'ells portaven pancartes en les quals es podia llegir, entre d'altres, els següents lemes: "Al camp ens en gastem 2 i en cobrem 1. Què ens queda?. La ruïna" o "Ajudes directes al pagès. No contractes, no més xiringuitos".

L'organització agrària ha considerat "insostenible" la greu crisi de preus que suporten sectors com els cítrics o el vi i ha exigit al MAPA que prengui les mesures conjunturals que siguin al seu abast i que el sector sol·licita amb urgència.

Reformes en el sector

"Travessem un moment clau per a la nostra agricultura i es corre el risc que les pròximes reformes de l'OCM de fruites i hortalisses i vi no prevegin que les ajudes vagin directament als pagesos", ha assenyalat Asaja en un comunicat, en què ha demanat el desacoblament total i immediat per a les fruites i hortalisses transformades i que l'ajuda destinada al sector del vi vagi directament a l'hectàrea.

Per aquesta raó, Asaja ha reclamat al govern espanyol que defensi aquesta posició a Brussel·les, davant de la Comissió Europea i en el si del Consell de Ministres.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut