Madrid

Més vigilància als aiguamolls del nord d'Espanya i la vall de l'Ebre per fer front a la grip aviària

El Comitè Estatal del Sistema d'Alerta Sanitària Veterinària ha decidit reforçar el sistema de vigilància als aiguamolls de la zona nord d'Espanya i de la vall de l'Ebre amb similituds amb els de la zona de Saburua, a Vitòria, on la setmana passada va detectar-se el primer cas de grip aviària a Espanya. A la reunió hi han assistit representants del Ministeri d'Agricultura, de les comunitats autònomes i experts en aus. Mentrestant, des del govern espanyol s'assegura que els mecanismes de prevenció funcionen i que no calen mesures addicionals. L'executiu insisteix que no hi ha motiu per a l'alarma i recomana als consumidors que continuïn amb els seus hàbits alimentaris per no perjudicar el sector avícola.

Actualitzat

El director general de Ramaderia, Carlos Escribano, ha explicat que el reforç de les mesures de vigilància es fonamentarà en un increment del nombre de visites periòdiques als aiguamolls, sobretot en els propers 10 o 15 dies, període en què finalitza la incubació de la malaltia. Escribano considera que el sistema de vigilància ha funcionat de manera eficaç. Així ho demostra el fet que s'ha detectat un brot primari originat en un ocell malalt que va arribar a Espanya procedent d'un país veí, on havien aparegut casos de la soca H5N1, la més patògena del virus de la grip aviària.

D'altra banda, el comissari europeu de Sanitat, Markos Kyprianou, ha dit que l'aparició del primer cas de grip aviària a Espanya ha estat "una sorpresa", però ha advertit que els ciutadans europeus han d'acostumar-se a conviure amb nous brots de la malaltia. El comissari ha explicat que està en contacte amb les autoritats espanyoles i que està al corrent de les mesures de control que s'han posat en marxa després de trobar l'ocell mort a Àlaba.

Kyprianou ha volgut subratllar que la presència de la grip aviària és un problema que es limita a la sanitat animal i que, malgrat que se n'han trobat casos en ocells silvestres de molts països comunitaris, "se n'ha pogut contenir considerablement" la propagació entre les aus de granja.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut