Protesta massiva a Tòquio contra la política de Defensa d'Abe (EFE)
Protesta massiva a Tòquio contra la política de defensa d'Abe (EFE)
Tòquio

Més de 100.000 persones protesten a Tòquio contra l'augment de les atribucions de l'exèrcit

Els concentrats davant del Parlament japonès han reclamat la dimissió del primer ministre, Shinzo Abe, que vol reformar la Constitució perquè l'exèrcit pugui intervenir en conflictes bèl·lics a l'estranger

RedaccióActualitzat

Al Japó hi ha hagut una de les manifestacions més multitudinàries de les últimes dècades. L'han convocada organitzacions pacifistes i estudiantils contra el govern de Shinzo Abe i contra la seva reforma per ampliar el pes de l'exèrcit, fins ara molt limitat per la Constitució pacifista sorgida de la Segona Guerra Mundial. Unes 120.000 persones han participat en la concentració de la capital japonesa, segons els organitzadors, 30.000 segons la policia. També hi ha hagut altres mobilitzacions arreu del país. Hi han anat artistes de renom internacional com el compositor Ryuichi Sakamoto, i líders opositors com Ichiro Ozawa, que ha desafiat el primer ministre: "Nosaltres farem pinya, sigui com sigui, per aturar aquesta llei estúpida, ridícula i perillosa. Impedirem que el Parlament l'aprovi i ensorrarem el govern de Shinzo Abe."

Si tira endavant, la reforma, ja aprovada per la cambra baixa i que ara es discuteix al Senat, permetrà a l'exèrcit defensar els aliats d'un atac armat i participar en missions de l'ONU. El govern l'ha impulsada després d'aprovar una polèmica reinterpretació de la Constitució, que fins ara impedia al país recórrer a l'ús de la força per resoldre conflictes internacionals.

Anar al contingut