Madrid

Maza diu que no va obeir cap ordre política en el cas del president de Múrcia

El fiscal general de l'Estat afirma que té tot el dret a donar instruccions en casos d'aforats durant la seva compareixença al Congrés arran del relleu de la cúpula fiscal i les suposades pressions en l'afer del president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez

RedaccióActualitzat

El fiscal general de l'Estat assegura que no va rebre ordres de ningú per oposar-se a la imputació del president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, en el cas Púnica. Durant la seva compareixença al Congrés, José Manuel Maza s'ha acollit al reglament intern de les seves funcions per justificar algunes de les seves instruccions particulars en casos d'aforats. D'aquesta manera ha volgut frenar les crítiques de l'oposició fetes els últims dies que l'acusen d'ingerències a favor del Partit Popular.

El fiscal general ha comparegut en la cambra baixa arran del relleu de la cúpula fiscal i les suposades pressions en l'afer del president de Múrcia. José Manuel Maza ha subratllat que la seva decisió sobre aquest cas venia avalada per dos informes jurídics:

"Creuen que si jo hagués obeït a algú, ho hauria traslladat a un equip d'eminents jurídics perquè em portessin la contrària? Ho creuen realment? (...) Aquí qui ha de decidir és qui ha de decidir"

Maza ha advertit que la seva compareixença no pot ser motiu per obrir un debat sobre els procediments judicials en marxa. Ha remarcat en tot cas que el fiscal general té tot el dret a donar instruccions en causes que afectin aforats:

"Hi ha ordenaments jurídics en què el fiscal general no pot impartir ordres negatives, però no és el cas de l'ordenament espanyol, en què el fiscal general pot donar una ordre en aquest sentit. El fiscal general no pot renunciar a priori a aquesta facultat ja que aquesta renúncia representaria abandonar les funcions"

El fiscal general ha defensat aferrissadament la "imparcialitat" i "independència" de la Fiscalia, una institució que, segons Maza, actua "sense atendre a la condició o ideologia de la persona investigada o acusada".

L'oposició no ha estalviat crítiques contra Maza. Juan Carlos Campo, del PSOE, ha sintetitzat en dues paraules: "sospita" i "decepció", la seva opinió sobre la compareixença del fiscal general. El diputat de Ciutadans José Manuel Villegas, ha dit que: "En aquests tres mesos vostè ha dilapidat el benefici i només ha deixat dubtes extenses". Lourdes Ciuró, del PDeCAT, ha explicat que "la fiscalia emet judicis de valor per querellar-se a la carta contra determinats membres de la mesa del Parlament de Catalunya". Des d'ERC, Ester Capella ha qüestionat l'autonomia judicial: "Permeti'm que li digui que d'independent, poc o gairebé res."

Maza ha estat a l'ull de l'huracà des que el fiscal de Múrcia que portava el cas va denunciar haver estat assetjat i rellevat per haver mantingut l'acusació contra el president Murcià pel cas Púnica. A més, els recents canvis en diverses fiscalies haurien servit per rellevar altres fiscals incòmodes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut