Barcelona

Mas diu a la CUP que deixi de vetar o "molta gent baixarà del tren" del sobiranisme

Retrets entre Junts pel Sí i la CUP, malgrat que totes dues parts opten per mantenir el diàleg

Actualitzat

Refredament en les converses entre Junts pel Sí i la CUP, que han intercanviat retrets aquest dimarts, tot i que les dues parts manifesten voluntat per continuar amb el diàleg.

El president de la Generalitat en funcions i candidat de Junts pel Sí, Artur Mas, ha exhortat la CUP a aixecar el veto a la seva investidura i ha alertat que, si porta les seves condicions fins a les últimes conseqüències, "molta gent baixarà del tren" del sobiranisme. En el lliurament del Premi Ramon Trias Fargas d'assaig polític a Francesc Torralba, Mas ha afirmat que "un procés de l'ambició i de la complexitat que significa la constitució d'un Estat, quan ho tens gairebé tot en contra, no es pot fer vetant, s'ha de fer votant".

"La norma a Catalunya és votar, no vetar. Però, desgraciadament, trobem determinada gent que està més pendent de vetar que de votar. Així segur que no es construeix un projecte gran, cal canviar la mentalitat de vetar per la mentalitat de votar."

Mas, que ha assenyalat que "tenim un país acostumat a afegir complexitat a allò que ja és molt complex", i ha insistit que, "perquè aquest procés tiri endavant, no cal perdre ningú."

Retrets mutus

Quan falten 40 dies perquè s'esgoti el termini per investir un president, una nova data apareix a l'horitzó com a termini per arribar a un acord: el 27 de desembre. La CUP ha fixat per una setmana després de les eleccions generals l'assemblea nacional, que haurà de determinar la postura definitiva sobre l'acord amb JxSí.

 

 

La formació anticapitalista ha negat rotundament que s'hagi assolit "cap acord" fins ara, contradient el que havien dit hores abans els negociadors de JxSí. La CUP insisteix en una presidència més plural i demanen a Junts pel Sí "que es posin les piles" per tancar continguts.

En la reunió que han tingut els diputats de la coalició independentista, una part minoritària ha posat damunt la taula l'opció de paralitzar les converses, però la majoria ha optat per mantenir obert el diàleg. Tanmateix, el cap del grup parlamentari, Jordi Turull, ha instat la CUP a dir clarament si vol continuar negociant.

En una reunió extraordinària de l'executiva del partit, Esquerra Republicana ha reconegut que l'acord "està sent més difícil" del que haurien volgut, però Junqueras ha reclamat un acord estable "al més aviat possible", que sigui "còmode per a tots els actors" i que no prescindeixi de ningú.

Des del segon grup del Parlament, als antípodes ideològics, Ciutadans augura que les negociacions entre JxSí i la CUP acabaran amb eleccions anticipades. Pel seu portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, la convocatòria de nous comicis suposarà la "certificació de la defunció" del procés independentista en una legislatura que "va néixer morta" després que el sobiranisme "perdés el seu plebiscit."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut