Las Palmas de Gran Canaria

Martín reclama a Zapatero fermesa davant la immigració en una visita conjunta a centres d'acollida

El president del govern espanyol ha visitat un parell de centres d'internament d'immigrants a Gran Canària, on s'ha interessat per la situació dels acollits. El govern canari assegura estar desbordat i sol·licita per part de l'Estat mesures urgents per fer front al fenomen de la immigració. El president canari ha acompanyat José Luis Rodríguez Zapatero i li ha demanat una actitud ferma i dedicació al cent per cent per part del seu gabinet. Un dels altres problemes que preocupen a Adán Martín són els menors immigrants i ha lamentat que la política de l'Estat en aquesta matèria hagi estat "zero".

Actualitzat

En companyia del president canari, Adán Martín, del ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, i diversos caps policials, el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha fet un parèntesi en les seves vacances, que passa a Lanzarote, per visitar els centres d'acollida d'immigrants Barranco Seco i La Isleta de la capital de Gran Canària.

Adán Martín ha demanat fermesa a Zapatero i que no mantingui una posició dèbil respecte a la immigració irregular. El president canari reclama "solucions al màxim nivell polític necessari" i que els membres de l'executiu dediquin el cent per cent del seu temps a abordar un fenomen que cada dia és major, tant pel nombre de nouvinguts com pel fet que cada cop hi ha més menors.

Preocupació per l'augment del nombre de menors

Només en les últimes tres setmanes d'agost han arribat a les Canàries més d'un centenar de menors, fet que comença a provocar polèmica sobre la conveniència o no de repatriar-los, un supòsit pel qual caldria fer canvis en la llei del menor i en la d'estrangeria. Però algunes institucions, com el Defensor del Poble de la Comunitat de Madrid, s'hi han pronunciat en contra, i han demanat més recursos legals i materials als organismes europeus per garantir la protecció dels menors sense papers.

Ara per ara, els menors no poden ser repatriats i es queden a Espanya sota la tutela de l'Estat, que els ha de mantenir fins als 18 anys. Martín ha abordat també aquesta qüestió amb Zapatero i amb el ministre de Justícia i ha demanat solucions jurídiques i una decisió integral.

Una càlida rebuda

Zapatero ha estat rebut afectuosament pels immigrants, 151 en el primer centre i 1.009 en l'antiga presó canària, amb alguns dels quals ha pogut parlar per interessar-se per la seva situació. Entre ells, un senegalès que ha explicat al president espanyol com envejava Espanya i que havia hagut d'abandonar el seu país per falta d'expectatives.

El president també ha aprofitat la visita, que havia ajornat el mes de juliol quan va ser a Tenerife i Fuerteventura, per conèixer, entre altres coses, les necessitats dels treballadors d'aquests centres d'acollida i el nivell d'ocupació que tenen.

La visita de Zapatero, que s'ha fet aprofitant la seva participació en un míting convocat pel Partit Socialista Canari a Las Palmas, ha aixecat una gran expectació per la situació de desbordament que està vivint l'arxipèlag, que ha exigit més mesures per frenar l'arribada massiva de "sense papers". Només avui, 324 persones a bord de tres embarcacions han arribat a terres canàries.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut