Galeta amb components de la marihuana que es ven per a ús exclusivament mèdic
Galeta amb components de la marihuana que es ven per a ús exclusivament mèdic

L'Uruguai, primer país del món a autoritzar la venda de marihuana per a ús recreatiu

Des d'aquest dimecres, uns 5.000 ciutadans uruguaians poden comprar en farmàcies marihuana per a ús recreatiu

Xavier DuranActualitzat

Des d'aquest dimecres, vora 5.000 ciutadans uruguaians poden comprar en farmàcies marihuana per a ús recreatiu. L'Uruguai es converteix així en el primer país del món a autoritzar aquesta venda. És el resultat de l'aplicació de la llei aprovada l'any 2013 sota el mandat del president José Mujica per controlar la producció i compravenda de cànnabis.

El retard en l'aplicació s'atribueix, en part, al fet que el successor de José Mujica -que va acabar el seu mandat el 2015-, Tabaré Vázquez, no n'és partidari. Per a l'Uruguai, aquest és un pas més per despenalitzar aquesta droga.

Un màxim de 10 grams a la setmana

Els ciutadans que han rebut autorització s'han hagut de registrar a l'Institut de Regulació i Control del Cànnabis (IRCCA). Cada persona podrà adquirir com a màxim 10 grams a la setmana, un total de 40 grams al mes. El control de les vendes es farà mitjançant l'empremta dactilar.

Només setze farmàcies, de les mil que hi ha al país, han acceptat vendre la marihuana. De moment, ofereixen paquets de 5 grams a 5 euros amb 60 cèntims. La idea és fer-ne de 10 grams més endavant.

La marihuana que s'ha començat a vendre avui ha estat produïda per la International Cannabis Corporation, una de les dues empreses adjudicatàries del govern uruguaià. L'altra empresa, Simbiosys, començarà a vendre aviat el seu producte.

Les dues varietats a la venda

Ara com ara hi ha a la venda dues varietats. Tal com indica l'envàs, una és un híbrid amb predomini Índica i l'altra té predomini Sàtiva. Segons l'IRCCA, a la primera varietat se li atribueixen efectes que es manifesten sobretot a nivell físic, mentre la segona actua a nivell cerebral.

Més enllà del seu ús recreatiu, la marihuana ha manifestat utilitat mèdica. Concretament, dos dels seus components tenen diverses aplicacions. El tetrahidrocanabinol (THC) augmenta la gana i redueix les nàusees, a més de disminuir el dolor i la inflamació. Per la seva banda, el canabidiol (CBD) no té efectes estimulants, però també redueix el dolor i la inflamació, ajuda a controlar crisis epilèptiques i podria tenir utilitat en certes malalties mentals i addiccions.

Alguns fàrmacs que contenen aquestes substàncies han estat aprovats en alguns països, com ara els Estats Units, amb indicacions concretes. Però la FDA (Food & Drug Administration) exigeix estudis clínics a gran escala per determinar la utilitat i seguretat dels fàrmacs que autoritza.

Diversos equips, arreu del món, fan recerques d'aquest tipus, com ara avaluar l'efectivitat per al tractament de símptomes del càncer o els efectes secundaris de la teràpia contra tumors.

 

 

Anar al contingut