Viena

La ultradreta força la repetició de les eleccions presidencials a Àustria

La justícia del país centreeuropeu ordena la repetició de la segona volta dels comicis per anomalies en el recompte de vots

RedaccióActualitzat

Els austríacs hauran de tornar a votar perquè el Tribunal Constitucional del país centreeuropeu ha ordenat la repetició de la segona volta de les eleccions presidencials del 22 de maig. El motiu: irregularitat en el recompte de vots. Els resultats d'aquests comicis els va impugnar l'ultranacionalista Partit de la Llibertat d'Àustria (FPÖ). El seu candidat, Norbert Hofer, va perdre per 31.000 vots de diferència contra l'ecologista Alexander van der Bellen.

La repetició de la segona volta de les presidencials es farà probablement entre finals de setembre i principis d'octubre, amb els mateixos candidats. El president del Tribunal Constitucional austríac, Gerhart Holzinger, ha anunciat la decisió aquest matí: "Les eleccions són el fonament de la democràcia i és el deure del Tribunal mantenir en funcionament aquest fonament". I ha remarcat que, amb aquesta mesura, "ningú és perdedor i ningú és guanyador. Només tenim l'objectiu d'enfortir la confiança en l'estat de dret i en la democràcia."

 

 

L'FPÖ -fundat per un exmembre de les SS- i el seu líder, Heinz-Christian Strache, van denunciar una sèrie d'irregularitats quan es va fer el recompte de vots, tot i que no va aportar proves sobre possibles manipulacions. El Constitucional ha interrogat en les dues últimes setmanes un centenar de testimonis, entre els quals hi havia vocals regionals i locals de meses electorals de tot el país. Molts d'aquests testimonis van reconèixer que no es va complir al peu de la lletra la llei electoral, sobretot en la manera de comptar els vots per correu.

El candidat de l'FPÖ, Norbert Hofer, va aconseguir el 49,7% dels vots, mentre que l'ecologista Van der Bellen va obtenir-ne un 50,3%, amb una diferència de només 31.000 paperetes. És la primera vegada que un tribunal austríac obliga a repetir unes eleccions d'aquesta magnitud.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut