Brasília

L'ultradretà Bolsonaro i el socialista Haddad aniran a una segona volta al Brasil

Jair Bolsonaro es queda a un pas de la presidència, amb el 46% dels vots, i Fernando Haddad obté poc més del 29%

RedaccióActualitzat

Els brasilers hauran de tornar a les urnes en una segona volta de les eleccions presidencials, el dia 28 d'octubre. Cap dels candidats no ha aconseguit superar el 50% dels vots en la primera volta. L'ultradretà Jair Bolsonaro s'ha imposat clarament, amb un 46% dels vots, i s'enfrontarà al socialista Fernando Haddad, del Partit dels Treballadors, que ha tingut un suport de poc més del 29%.

El veritable favorit era Lula da Silva, empresonat per corrupció, però fa tres setmanes la justícia li va impedir presentar-se i el va substituir Haddad, exalcalde de Sao Paulo.

 

 

Bolsonaro ha recollit el descontentament per la crisi econòmica, la corrupció i la inseguretat. El candidat ultradretà s'ha quedat a un pas del 50%, que li hauria donat la presidència de forma automàtica. Ha superat totes les previsions de les enquestes, i ha quedat 17 punts al davant del seu principal rival.

Jair Bolsonaro, un nostàlgic de la dictadura militar, no ha assistit a la festa de la victòria per motius, ha dit, de salut. Víctima d'un atemptat a la campanya que gairebé li va costar la vida, el candidat ultradretà ha animat els seus seguidors a mantenir-se mobilitzats per ratificar el triomf el pròxim dia 28. 

 

 

 

El progressista Fernando Haddad ha assegurat que aquests resultats posen en perill la democràcia al Brasil i ha fet una crida a la unitat de tots els partits contra Bolsonaro de cara a la segona volta de les presidencials.

"Volem unir els demòcrates del Brasil, volem unir les persones preocupades pels més pobres d'aquest país tan desigual. Volem un projecte ampli per al Brasil, profundament democràtic i que també busqui de manera incansable la justícia social"

Haddad podria obtenir en els pròxims dies el suport del laborista Ciro Gomes, que ha quedat tercer en els comicis, amb el 12,5% dels vots, i ha anunciat que continuarà lluitant perquè el feixisme no arribi al poder al Brasil.

En aquesta primera volta hi ha hagut una abstenció del 20,3%, la més alta des del 2002. 30 milions dels 150 milions de brasilers que podien votar no ho han fet.

 

ARXIVAT A:
EleccionsBrasilJair Bolsonaro
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut