L'ONU, molt preocupada per la protecció "inadequada" dels infants a Espanya

El Comitè dels Drets de l'Infant de Nacions Unides expressa la seva "preocupació seriosa" per la baixa inversió en la protecció de la infància

RedaccióActualitzat

La protecció de la infància, a Espanya, en els últims anys, "ha estat inadequada per pal·liar l'impacte negatiu de la greu crisi econòmica i social que va començar el 2008, que va fer créixer la pobresa i la desigualtat". 

Així de contundent és l'informe sobre el compliment a Espanya de la Convenció dels Drets de l'Infant, que l'ONU ha presentat al govern espanyol. 

El Comitè dels Drets de l'Infant de Nacions Unides ha elaborat l'informe després d'examinar les polítiques del govern espanyol sobre la infància en una sessió celebrada a Nova York el 22 de gener. 

"El Comitè està molt preocupat perquè els indicadors d'exclusió social, pobresa i desigualtat han augmentat mentre la inversió en mesures de protecció social de la infància continuen molt per sota de la mitjana europea."

En aquest sentit, l'ONU denuncia "l'impacte negatiu de les retallades en inversió pública en la implementació de la Convenció, particularment en infants amb discapacitats o en situació de marginalitat". Un impacte negatiu que situa, sobretot, en els àmbits de l'educació, la sanitat, l'habitatge i la protecció social

Una protecció social que considera que, arran de la crisi, ha estat manifestament insuficient, "especialment en el nivell autonòmic", diu l'informe. 

Per aquest motiu, demana que se simplifiquin els procediments que permeten a les famílies amb nens en situació vulnerable acollir-se la protecció social. També que s'augmentin la inversió pública, el parc d'habitatges, els serveis bàsics i el personal de serveis socials.

És dona la circumstància que, a Espanya, la inversió pública en la infància està un punt per sota del 2,4 per cent de la riquesa, que és la mitjana de la Unió Europea. Una situació sobre la qual l'ONU ha expressat la seva "preocupació seriosa".

L'informe de les Nacions Unides aborda qüestions com la desigualtat educativa, la violència i els abusos sexuals i l'arribada de menors no acompanyats. 

 

En l'àmbit educatiu, proposa que l'administració assumeixi el cost dels llibres, el transport i el menjador escolar, i blindi les inversions en educació. I que combati la desigualtat entre comunitats autònomes. 

L'ONU es refereix als abusos sexuals a menors i també als exèrcits per a menors, i fa dues recomanacions: d'una banda, ampliar el termini de prescripció d'aquests delictes i, de l'altra, revisar la pràctica d'incloure automàticament els agressors menors d'edat en el Registre Central de Delinqüents Sexuals. 

A més, per lluitar de manera genèrica contra tota la violència exercida contra els infants, les Nacions Unides insta Espanya a aprovar una llei integral contra la violència. Aquesta proposta és compartida per l'ONG de protecció de la infància Save the Children, que demana al govern espanyol que "escolti les Nacions Unides":

"Les recomanacions de les Nacions Unides reforcen les peticions d'organitzacions com Save the Children, des d'on fa massa temps que exigim una llei que acabi amb la violència que pateixen els nens a Espanya."

En referència a l'arribada de menors no acompanyats, l'ONU demana, entre altres mesures, suprimir les devolucions automàtiques de menors a la frontera. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut