Teheran

L'Iran no fa cas de les amenaces europees i qualifica les declaracions de Solana d'irresponsables

La crisi per la detenció de quinze soldats britànics a l'Iran s'agreuja per moments. Després que la Unió Europea decidís prendre partit, l'Iran ha menyspreat les paraules del seu alt representant diplomàtic, Javier Solana. El portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers iranià, Mohammad Ali Hosseini, ha carregat durament contra les exigències de la UE i ha titllat les seves declaracions d'irresponsables, irracionals i indocumentades. Solana, en nom dels ministres d'Exteriors dels estats membres, havia reclamat l'alliberament dels soldats.

Actualitzat
Hosseini justifica les seves paraules, difoses per la televisió iraniana Al-Alam, perquè “tots els documents disponibles i les lectures dels instruments de navegació indiquen l'entrada il·legal” de les dues embarcacions britàniques en aigües iranianes.

Solana va advertir a l’Iran que la detenció dels britànics és un problema bilateral amb la Unió Europea perquè involucra els seus ciutadans, i va reconèixer que "complica" les converses sobre el programa nuclear iranià. Les declaracions de l’alt representant diplomàtic europeu són el reflex de la trobada de ministres d'Exteriors de la UE, que van aprovar un text en què deploren la captura dels militars i en demanen l'"alliberament immediat".

El portaveu iranià d'Afers Estrangers assegura que està sorprès per l’exigència i assegura que la declaració interfereix “en els assumptes sobirans" del seu país. Hosseini acusa a més la UE de protegir la violació de la llei internacional per part del govern britànic.

Hosseini ha ressaltat que aquestes declaracions "només serveixen per complicar la qüestió" i ha demanat a la UE que s'abstingui d'adoptar una postura col·lectiva en la disputa i eviti que el govern britànic "faci un escàndol" de l'assumpte.

El govern iranià insisteix que la conclusió de la seva investigació oficial reflecteix "clarament" que els soldats britànics es trobaven almenys mig quilòmetre dins de les aigües iranianes quan van ser capturats.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut