Els clients dels serveis de telefonia i internet són els usuaris que més reclamacions presenten. (Font: 30 minuts)
Els clients dels serveis de telefonia i internet són els usuaris que més reclamacions presenten. (Font: 30 minuts)
Madrid

Les principals operadores de telefonia mòbil firmen un codi deontològic per regular la televenda

Yoigo, Telefónica, Vodafone, Orange i ONO s'han compromès a moderar la televenda. Les principals operadores de telefonia mòbil han firmat un codi deontològic que garanteix un seguit de "bones pràctiques" en les trucades comercials que fan les companyies. Entre les 13 clàusules d'aquest document destaca que si un consumidor no està interessat per una proposta l'operadora no tornarà a trucar al client fins al cap de tres mesos. També es compromet que una vegada el consumidor contesta una trucada el teleoperador no tardarà més de tres segons a atendre'l. A més, les operadores també s'han compromès a no utilitzar mitjans enganyosos o deslleials per obtenir obtenir dades del consumidor o respostes que es puguin interpretar com una acceptació de canvi d'operadora o de qualsevol qüestió econòmica.

Actualitzat
Les trucades de les teleoperadores a tota hora per oferir nous serveis o canvis d'operadora podrien tenir els dies comptats. Així ho ha de garantir el nou "codi deontològic" que han firmat les principals operadores de telefonia mòbil, entre les quals Yoigo, Telefónica, Vodafone, Orange i la companyia de cable ONO.

Entre altres clàusules, aquest document compromet les companyies a eliminar el temps d'espera que pateixen els usuaris quan els truquen de televenda (no pot superar els tres segons), també assenyala que les operadores no tornaran a trucar als usuaris que no estàn interessats en una oferta fins al cap de tres mesos i que seran més respectuosos amb els consumidors que no vulguin rebre aquest tipus de trucades. Un altre dels compromisos que assumeixen les operadores que han signat aquest codi és el de no utilitzar mitjans enganyosos o deslleials per obtenir obtenir dades del consumidor o respostes que es puguin interpretar com una acceptació de canvi d'operadora o de qualsevol qüestió econòmica.

Les companyies que han signat aquest codi de bones pràctiques es tornaran a reunir d'aquí a sis mesos per debatre sobre la seva aplicació. Els signants han convidat la resta d'operadores de l'Estat a sumar-se a la iniciativa.

De la seva banda, l'associació de consumidors Facua ha qüestionat el compliment d'aquest codi . El seu portaveu, Rubén Sánchez, denuncia que les companyies fa anys que "menteixen als usuaris" i "falsegen la realitat" del que intenten vendre, "incomplint així la legislació vigent" davant la "passivitat de l'Administració".
Anar al contingut