Madrid

Les pensions a les mares treballadores amb dos o més fills pujaran fins a un 15%

L'executiu calcula que es crearan 550.000 llocs de treball fins al 2019

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat el pla integral de suport a la família per, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, "reconèixer el paper de la família com a institució bàsica d'articulació social" a l'Estat. El pla vol coordinar diverses polítiques i hi ha participat gairebé tot l'executiu (9 ministeris). I és que, segons el ministre, "la família és una qüestió de primera i de tots".

El pla conté 225 mesures, un 75% de les quals ja estan en marxa, com per exemple el xec fiscal que reben les famílies nombroses, amb fills discapacitats a càrrec o monoparentals des del gener d'aquest any.

Alonso ha defensat a la roda informativa posterior al Consell de Ministres, que s'ha fet aquest dijous perquè aquest divendres és festiu a Madrid, que cal donar un impuls a les famílies i a la maternitat i per això promourà canvis per facilitar la conciliació i la flexibilitat laboral. En aquest sentit, l'executiu introduirà bosses d'hores recuperables a l'administració pública i considera que això s'hauria d'estendre al sector privat.

El pla també preveu que les mares amb dos o més fills vegin millorades les seves pensions contributives en les prestacions que rebin a la seva jubilació, de manera que les dones que hagin tingut dos fills i es jubilin l'1 de gener del 2016 puguin tenir un 5% més de pensió per jubilació; les que tinguin tres fills, un 10%, i les que tinguin quatre o més fills, un 15%. La proposta, però, encara s'ha de portar al Pacte de Toledo.

Les dones cobren un 30% menys de pensió

El ministre ha explicat que una pensió d'un home és de mitjana de 1.500 euros, mentre que la de la dona és de 1.096, un 30% menys, ja que, ha admès, són sobretot les dones les que acostumen a reduir la seva jornada laboral per assumir les seves responsabilitats familiars. Més d'un 98% de les peticions d'excedència per cuidar els nens les fan dones. En aquest sentit, ha defensat que "cal augmentar la coresponsabilitat" i que és "una mostra a favor de la igualtat i del reconeixement de la dona com a mare".

El govern espanyol calcula que es crearan 550.000 llocs de treball fins al 2019

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que l'executiu calcula que fins al 2019 es crearan 550.000 nous llocs de treball. Sáenz de Santamaría ha destacat les bones expectatives per a l'economia espanyola. Ha dit que, fins i tot, es podrien superar les previsions estimades i que situen el creixement del PIB en el 2,9% per a aquest any, segons el pronòstic de l'executiu. "Espanya ha crescut un 0,9% el primer trimestre, el doble que les principals economies de la zona euro", ha apuntat la vicepresidenta, que ha afegit que el govern pensa continuar amb el pla de reformes. Una d'aquestes mesures és l'aprovació de dos projectes de llei del treball autònom i l'economia social. En aquest sentit, Soraya Sáenz de Santamaría ha remarcat que, amb aquest nou paquet de mesures, es podran crear 550.000 nous llocs de treball als pròxims cinc anys.

La vicepresidenta de l'executiu ha assenyalat que les noves propostes haurien de servir per protegir els treballadors autònoms econòmicament dependents, és a dir, aquells que reben almenys el 75% dels seus ingressos d'un sol client, i que ara podran contractar un empleat en cas de conciliació.

Entre les mesures aprovades també hi ha la tarifa plana de 50 euros perquè els autònoms puguin contractar treballadors sense perdre els incentius. També es podrà compatibilitzar el cobrament de la prestació de l'atur amb el començament d'una activitat durant un màxim de nou mesos, a més, sense límit d'edat. De moment s'han beneficiat d'aquesta tarifa plana unes 380.000 empreses.

Soraya Sáenz de Santamaría també ha apuntat que els emprenedors podran capitalitzar el 100% de la prestació de l'atur per començar una activitat emprenedora.

Crèdit de fins a 16 milions per al cine

Per la seva banda, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha avançat que el govern ha aprovat un crèdit de 16 milions d'euros per pagar les ajudes a l'amortització de llargmetratges corresponents al 2014 i al 2015. Els 16 milions d'euros ampliaran el Fons de Protecció de la Cinematografia de 2015, que passa dels 36,5 milions d'euros a 52,5.

Finalment, el govern ha aprovat el pla PIVE 8 d'ajudes directes a la compra de vehicles eficients amb una partida pressupostària més gran, 225 milions d'euros, i una rebaixa de 500 euros del descompte que ja es feia i que ara es quedarà en 1.500 euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut