Un cartell dels hotels de Melià amb globus
La família Escarrer, de Sol Melià, que hauria operat amb la firma panamenya Mossack Fonseca
Madrid

Les famílies dels tres principals grups hotelers espanyols van fer servir societats al Panamà

El ministre d'Economia d'Andorra, també vinculat a una empresa panamenya

RedaccióActualitzat

Més noms vinculats als anomenats "papers de Panamà", que han fet públics "El Confidencial" i La Sexta en el marc de la investigació liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació. Ara han revelat que les famílies dels tres principals grups hotelers espanyols van fer servir societats i comptes a paradisos fiscals per amagar part del seu patrimoni.

Es tracta de la família Escarré, de Sol Melià, que hauria operat amb la firma panamenya Mossack Fonseca, i que es va acollir a l'amnistia fiscal del 2012. També apareixen als "papers de Panamà" la família Riu, amb més de 100 hotels. Entre el 2004 i el 2009, haurien tingut contactes amb la firma d'advocats Mossack Fonseca, i control sobre diverses societats a paradisos fiscals. I, finalment, la família Martinón, amb el gruix del negoci al Carib -sobretot a Mèxic, Cuba i la República Dominicana- i amb dues societats amb seu a Panamà: Kanland International i Cedros Business.

També va estar relacionat amb una empresa panamenya el ministre d'Economia d'Andorra, segons ha avançat ell mateix en una carta pública. Jordi Cinca no ha volgut esperar la possible publicació del seu nom, i ha explicat que va ser apoderat d'una firma panamenya, sense activitat, entre el 1999 i el 2000. No diu, però, tal com revela el digital andorrà "Altaveu", que hi va continuar estant vinculat fins al 2002, quan es va dissoldre.

En qualsevol cas, el ministre es defensa dient que l'any 99, a Andorra, no es pagaven impostos i, per tant, la seva actuació no va tenir cap conseqüència fiscal.

Finalment, als papers també hi surt el nou president de la FIFA, Gianni Infantino, que hauria firmat contractes amb una societat "offshore" per cedir els drets de televisió per sota del preu de mercat, quan treballava a la UEFA.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut