Dues alumnes en una classe
L'increment de nomenaments a les escoles públiques es fa notar en les substitucions a les concertades (Europa Press)
Barcelona

Les escoles concertades no troben substituts i demanen contractar estudiants de Magisteri

Educació descarta pagar el cost de les substitucions amb estudiants que encara no tenen la titulació

RedaccióActualitzat

El nombre de substitucions a les escoles s'ha disparat per l'allau de baixes entre el professorat i no hi ha prou mestres per arribar a tot arreu.

Davant aquest panorama, les escoles concertades han demanat a Educació que, excepcionalment, assumeixi el cost de contractar estudiants de l'últim curs de grau en Educació Infantil o Primària. El Departament, però, ho ha descartat.

La Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), a què estan adscrits més de 400 centres, ha reclamat mesures excepcionals com han fet els centres sanitaris, que han tornat a contractar estudiants de Medicina i Infermeria per fer front a la sisena onada i als contagis desbocats per la variant òmicron.


Creen una borsa d'emergència per al centres concertats

Ara per ara, el cost de contractar els estudiants per fer les substitucions "s'haurà de pagar de la butxaca de les famílies o l'haurà de pagar el centre", ha admès la secretària general de la FECC, l'exconsellera d'Educació Meritxell Ruiz.

Mentre no s'arriba a un acord amb la Generalitat, la FECC i la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna-URL han posat en marxa una borsa de docents temporal per cobrir les baixes.

Es va obrir divendres i té més de 270 inscrits. Segons els promotors, més de 130 estudiants estan disponibles per incorporar-se immediatament i ha rebut una seixantena de peticions per part de les escoles de la FECC.

Alumnes en una aula de l'escola Escorial, de Vic
Alumnes en una aula de l'escola Escorial, de Vic

L'acord posa a disposició de totes les escoles concertades, tant cristianes com no, els mestres que hagin acabat el doble grau d'Educació Infantil o Primària, els estudiants de màsters universitaris d'educació que també tinguin un grau acabat i estudiants d'últim curs de Magisteri que encara no tenen la titulació "però sí la preparació per cobrir aquestes necessitats excepcionals".

"Aquests perfils d'estudiants d'últim any estan perfectament preparats per assumir una substitució d'aquest tipus, puntual, acotada en el temps", ha defensat Jordi Riera, degà de la Facultat de Ciències de l'Educació Blanquerna-URL.

 

"Si les escoles han d'estar obertes, cal prendre mesures"

Ruiz ha justificat que es van trobar amb una situació "molt complexa" dijous i divendres passat que els va portar a buscar una resposta excepcional per fer front al degoteig de baixes.

La FECC calcula que la setmana passada, en la tornada de les vacances de Nadal, hi havia al voltant d'unes 2.000 substitucions per cobrir a les escoles concertades.

"Ens veiem sobrepassats per la demanda que tenim", ha afirmat Ruiz, que ha afegit: "Amb les mateixes borses de les substitucions no és suficient."

La FECC ha defensat que, si les escoles han d'estar obertes, "caldrà prendre, també, mesures del mateix nivell", segons ha publicat l'editorial del butlletí d'aquest dilluns de la federació.

Més de 22.000 positius des de dissabte

Les escoles han comptabilitzat aquest dilluns 22.870 nous positius de covid-19, entre mestres i alumnes, en les darreres 48 hores. En els últims deu dies, s'han superat els 79.000 contagis registrats.

Segons la Generalitat, aquest dilluns hi ha 80.813 persones confinades en l'àmbit educatiu, 17.256 més que en el recompte anterior. D'aquestes, 74.052 són alumnes; 6.727, mestres i professors, i 34, personal extern.

Hi ha 73 grups confinats, 61 més que en l'últim recompte i un 0,10% del total, i també 3 centres tancats per brots, a Reus, Fogars de la Selva i Josa i Tuixén.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut