Monedes d'euro (Foto: ACN)
Monedes d'euro (Foto: ACN)
Madrid

L'economia espanyola s'estanca i registra un creixement nul en el tercer trimestre de l'any

L'economia espanyola s'ha estancat en el tercer trimestre de l'any, segons les dades del Banc d'Espanya, que ha informat que en aquest període el creixement ha estat nul. La dada suposa una desacceleració respecte del segon trimestre, quan el producte interior brut (PIB) va créixer un 0,2%. L'organisme supervisor ha atribuït la frenada a la caiguda del consum a les llars, fruit de la fi de les ajudes per comprar cotxes i de l'increment de l'IVA. En termes interanuals, però, el PIB ha crescut un 0,2%.

Actualitzat
El butlletí econòmic d'octubre que ha publicat el Banc d'Espanya confirma aquest "debilitament" de l'activitat econòmica, que l'organisme considera "transitori".  

El Banc d'Espanya assenyala com a causes de l'alentiment la fi del Pla 2000E d'ajudes per a la compra d'automòbils, que va acabar el 30 de juny, i l'increment de l'IVA a partir de l'1 juliol, cosa que va fer que els consumidors avancessin certes compres.

Una altra causa que apunta l'organisme regulador és l'impacte que van tenir les mesures d'austeritat pressupostàries aprovades al maig.

Per aquests motius, conclou el banc, el creixement intertrimestral del PIB ha estat nul. En canvi, en termes interanuals, ha crescut un 0,2%, després de set trimestres consecutius de baixades.

Impacte en l'IPC


El Banc d'Espanya, assegura, d'altra banda, que l'impacte de la pujada de l'IVA encara no ha repercutit del tot en l'índex de preus al consum (IPC). Segons el Banc, només s'ha notat la meitat de l'impacte, amb una pujada d'entre 4 i 6 dècimes de l'IPC entre el juliol i el setembre.

L'organismes avisa que que hi podria haver un nou increment dels preus fruit de l'encariment de l'IVA, especialment en els aliments, que fins ara no haurien reflectit aquest ascens.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut