Madrid

El BBVA pronostica un major creixement econòmic que el govern espanyol però empitjora les previsions de l'atur

L'economia espanyola acabarà l'any millor del que s'esperava però, en canvi, el mercat laboral continuarà patint els efectes de la crisi i no es començarà a crear ocupació fins al segon o tercer trimestre del 2011. Aquests són els pronòstics del BBVA, que es detallen en el seu darrer estudi de la situació econòmica espanyola. En aquest document, l'entitat bancària també fa una recomanació a les autonomies: els aconsella una major transparència per demostrar als mercats la seva salut financera.

Actualitzat
Els economistes del BBVA llancen un missatge d'optimisme respecte a l'economia. En el seu darrer estudi sobre la situació econòmica espanyola, milloren les previsions del govern espanyol, i fins i tot les que la mateixa entitat havia fet abans sobre el PIB. Pronostiquen que l'economia només caurà dues dècimes aquest 2010, enfront de les tres dècimes de caiguda que preveu l'executiu de Zapatero i les quatre dècimes que el BBVA havia previst en un estudi anterior.

Segons els pronòstics del BBVA, el govern espanyol complirà els seus objectius de situar el dèficit en el 9,3% el 2010 i en el 6% el 2011. Pel 2011, però, l'anàlisi preveu un comportament de l'economia pitjor del que estima el govern espanyol, amb un creixement del 0,9%, quatre dècimes per sota dels pronòstics del Ministeri d'Economia.

L'ocupació, lluny de recuperar-se

L'estudi del BBVA alerta, però, que la recuperació no es notarà gaire en l'ocupació i que la taxa d'atur continuarà encara al voltant del 20%, una xifra que duplica la mitjana europea. Segons les previsions de l'executiu espanyol, la taxa de persones desempleades se situarà en el 19,3%, una xifra que els economistes del BBVA eleven al 20,6%. No serà fins al segon o tercer trimestre del 2011 que es comenci a crear ocupació, tot i que l'estudi avisa que serà una creació molt feble.

Exigència de transparència per a les autonomies

El BBVA ha demanat a les comunitats autònomes, o almenys a algunes comunitats, que facin un exercici de transparència i demostrin als mercats que la seva situació econòmica no és tan dolenta com alguns poden pensar. Segons el BBVA, sis comunitats ja fan els deures i aporten dades completes de forma mensual. D'altres ho fan amb una periodicitat major però també n'hi ha cinc que no aporten cap dada. Els economistes d'aquesta entitat bancàrica consideren que publicar les dades és un pas important perquè els inversors puguin avaluar el risc del seu deute.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut