Madrid

Zapatero redueix el sou dels funcionaris, congela les pensions i suprimeix el "xec nadó" en el seu pla d'austeritat

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha presentat al Congrés el pla d'austeritat per accelerar la reducció del dèficit compromès amb els socis europeus. En només mitja hora, Zapatero ha explicat com pensa estalviar 15.000 milions d'euros en 2 anys. I ho farà amb retallades socials, que l'oposició ha criticat amb duresa: la rebaixa del sou dels funcionaris un 5% de mitjana a partir del juny d'aquest any i la congelació el 2011; la congelació de les pensions l'any que ve, i la supressió del "xec nadó" de 2.500 euros el 2011. Zapatero ha assegurat que aquestes mesures són "imprescindibles".

Actualitzat
Ha estat un vist i no vist. A les 9 tocades, José Luis Rodríguez Zapatero ha comparegut al Congrés de Diputats per presentar el seu pla d'austeritat. L'objectiu: accelerar la reducció del dèficit públic. I és que en la reunió de diumenge passat amb els països de l'Eurogrup, Espanya es va comprometre a reduir-lo un 0,5% aquest 2010, que suposen 5.000 milions d'euros, i un 1,5% més el 2011, que suposen 10.000 milions d'euros. En total es tracta de reduir, per tant, 15.000 milions d'euros en 2 anys. La intenció final: arribar a una reducció del 3% el 2013.

Les mesures més destacades

Per aconseguir la reducció del dèficit hi ha d'haver retallades, i ja d'entrada el president espanyol ha recordat que a partir d'ara s'haurà de fer "un gran esforç d'austeritat" i que l'esforç més gran l'hauran de fer els "ciutadans".

Zapatero ha exposat el pla de retallades al Congrés i n'hi ha tres de destacades. La rebaixa d'una mitjana del 5% del sou dels funcionaris aquest any. Uns salaris que es congelaran el 2011. La rebaixa, però, serà proporcional als ingressos. És a dir que afectarà més els salaris més alts. També es retallarà el 15% el sou dels membres de l'executiu central.

El govern espanyol també suspendrà el 2011 la revaloració de les pensions, tret de les no contributives i les mínimes. El pla inclou l'eliminació del règim transitori per a la jubilació parcial. I a partir de l'1 de gener de l'any que ve se suprimirà l'anomenat "xec nadó" de 2.500 euros per naixement. El líder del PP, Mariano Rajoy, ha criticat amb duresa aquestes retallades dient que el seu partit mai ho hauria fet. Els partits catalans han retret al president espanyol que els ajustos arriben tard i que afecten "els més dèbils".

Les altres retallades

La resta de mesures que ha exposat José Luis Rodríguez Zapatero per reduir l'elevat dèficit espanyol són les següents: l'adequació del nombre d'unitats dels envasos de medicaments per ajustar-los a la durada estàndard dels tractaments; l'ajuda oficial al desenvolupament es reduirà en 600 milions d'euros entre el 2010 i el 2011; es preveu una reducció de més de 6.000 milions d'euros en la inversió pública estatal entre aquest any i el que ve; també es preveu un estalvi addicional de 1.200 milions d'euros per part de les comunitats autònomes i entitats locals, i les sol·licituds per dependència s'hauran de resoldre en sis mesos i se n'eliminarà la retroactivitat.

Zapatero, conscient de l'esforç dels funcionaris i dels pensionistes

El president del govern central ha assegurat que aquestes mesures "són imprescindibles" per reduir el dèficit públic i que seran aprovades divendres que ve pel Consell de Ministres perquè entrin en vigor de seguida. José Luis Rodríguez Zapatero les ha justificades dient que ha actuat forçat pels esdeveniments de l'última setmana en els mercats financers, en què la borsa espanyola va caure un 14,4%, un nivell mai vist en els 18 anys de l'Ibex-35.

Zapatero ha dit que "és plenament conscient" de l'esforç que demanaran als treballadors públics i als pensionistes, però ha afirmat que la retallada en els salaris dels funcionaris i la congelació de les pensions s'ha de fer perquè són una de les "grans fonts de despesa" que té l'executiu.

A Mariano Rajoy li ha ofert diàleg però li ha demanat que no ignori la responsabilitat col·lectiva en la despesa pública d'Espanya, recordant-li que el 20% depèn del govern espanyol però que hi ha un 30% que depèn de les comunitats autònomes i dels ajuntaments, molts dels quals són del PP.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut