Els cinc candidats abans de començar el debat. D'esquerra a dreta: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen i Benoît…
Els cinc candidats abans de començar el debat. D'esquerra a dreta: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen i Benoît Hamon. (Reuters)
París

Le Pen centra una gran part dels atacs en el debat televisat dels candidats a l'Elisi

La immigració, la seguretat i la sortida de l'euro han estat les qüestions estel·lars d'un debat en què el socialista Macron ha sortit guanyador, segons un sondeig als teleespectadors

RedaccióActualitzat

La candidata de l'extrema dreta a les presidencials franceses, Marine Le Pen, ha acaparat una bona part dels atacs, en el primer debat televisat entre els cinc principals aspirants. La immigració, la seguretat i la sortida de l'euro han estat els temes estrella del programa, que s'ha fet quan falta un mes per a la primera volta de les eleccions.

Ha estat un debat de tres hores i mitja en què François Fillon, Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Jean-Luc Mélenchon i Benoît Hamon han creuat les seves propostes. Era la primera vegada que es feia un debat d'aquest tipus abans de la primera volta. La ultradretana Le Pen i el socialista Macron, els dos favorits, han estat els més interpel·lats per la resta. El socialista Hamon ha posat en dubte que el suport empresarial i financer a Macron no condicioni la seva independència i François Fillon ha superat la prova sense que s'hagi hagut de defensar de l'escàndol de les feines fictícies de la seva dona, només insinuat en un moment per Mélenchon.

Emmanuel Macron va acusar Le Pen de no respectar els valors seculars francesos. Entre el líder socialista i Le Pen, l'enfrontament ha pujat de to en alguns moments:

Le Pen: "Vostès no volen veure la gravetat del que passa al país. Fa uns anys no hi havia burkinis a les platges. Ja sé que vostè hi està a favor, senyor Macron."

Macron: "Senyora Le Pen, si és tan amable..."

Le Pen: "Vostè ho va dir, no?"

Macron: "No necessito un ventríloc. Li asseguro que tot va bé, que quan tinc una cosa a dir, acostumo a dir-la clarament jo mateix."

La primera enquesta entre els teleespectadors diu que el més convincent ha estat Emmanuel Macron, tot i que mai havia participat en un debat, i se'l veia més nerviós i irritable que els altres candidats, més experimentats. El segon lloc, segons aquests enquestats, ha estat per Mélenchon, que s'imposa clarament en el duel de les esquerres a Benoît Hamon.

La primera volta de les eleccions franceses es farà el 23 d'abril, i la segona, el 7 de maig.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut