L'Audiència Nacional arxiva el cas de les preferents de Caja Madrid i Bancaja

El jutge Fernando Andreu no aprecia voluntat d'enganyar els inversors

Actualitzat
L'Audiència Nacional ha arxivat aquest divendres la investigació oberta sobre el disseny i la comercialització de les preferents de Caja Madrid i Bancaja.

La decisió l'ha presa el jutge Fernando Andreu, en considerar que no s'ha pogut provar que les dues entitats emetessin les preferents amb la intenció d'enganyar els inversors. 

Tampoc que els directius de Caja Madrid i Bancaja actuessin sabent que eren productes financers tòxics.

Aquest criteri del jutge Andreu coincideix amb l'expressat per la Fiscalia Anticorrupció

 

Andreu també descarta, en conseqüència, en les dues interlocutòries que ha dictat, que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d'Espanya actuessin com a cooperadors necessaris de cap trama defraudadora.

De fet, Andreu, titular del jutjat central d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, ja havia decidit no incloure aquests dos organismes en la investigació, malgrat la denúncia presentada per UPyD contra Miguel Ángel Fernández Ordóñez, exgovernador del Banc d'Espanya, i Julio Segura, expresident de la CNMV.

La investigació d'Andreu tampoc ha pogut demostrar que els comercials rebessin cap instrucció de mirar de vendre les preferents als clients menys inadequats.

 

 

"Greus deficiències"

El jutge Andreu sí que reconeix, de tota manera, que hi va haver "greus deficiències" en la venda de les preferents. 

Per aquest motiu, remet els afectats a acudir a la via civil per defensar els seus interessos.

"La impunitat del frau"

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances d'Espanya (Adicae) considera "ineludible" recórrer la decisió del jutge Andreu, que considera que "aprofundeix en la impunitat del frau" comès per Caja Madrid i Bancaja amb "milers d'estalviadors". 

En un comunicat, Adicae considera "evident i provat" que hi va haver voluntat de frau, amb la finalitat, diu, d'obtenir estalvis dels clients per reforçar la solvència de les dues entitats. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBancaDelictes econòmics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut