Barcelona

L'agricultura urbana, un fenomen en constant creixement

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

Amb la idea d'oxigenar la ciutat i crear nous espais de convivència han crescut en els últims anys a la Barcelona més de 40 horts urbans. Aquest dissabte s'ha fet el tercer Aplec d'agricultura urbana amb tallers i visites a diversos horts, per saber com funcionen alguns d'aquests espais, la majoria creats en solars abandonats i gestionats pels seus usuaris.

La trobada l'han organitzat algunes de les associacions que des de fa anys promouen l'extensió de la pràctica dels horts urbans, com la cooperativa Tarpuna.

 

La bicicleta és el mitjà amb què els participants en l'aplec han fet el recorregut per set espais de Barcelona, per conèixer experiències molt diverses en la creació d'horts a la ciutat.

Un d'ells és ConnectHORT, al Poblenou, creat dins el programa municipal Pla Buits de cessió de solars abandonats per fer-hi horts. Ha estat en els últims anys, sobretot a partir del moviment 15-M, que s'han multiplicat les iniciatives d'agricultura urbana, molts amb un model de gestió comunitària.

Ho explica Sergio Sanz, de ConnectHORT

"Tothom que vulgui venir a aportar idees o activitats i que vulgui fer coses és benvingut. I la idea aquí és treballar en comunitat. Treballem entre tots, recollim entre tots i ho decidim tot entre tots. És no només el contacte amb la natura, el tornar a treballar amb la natura, veure el cicle de les estacions, sinó també conrear relacions."

Un altre dels espais visitats ha estat el Jardí de Macgyver, el setè dels "horts indignats" del Poblenou, fruit de l'ocupació de solars que feia anys que estaven en desús.

A Barcelona, unes 800 persones són usuàries directes dels horts urbans, però els beneficis socials i ambientals poden arribar a moltes persones més. Una iniciativa nova són els "jardins comestibles" de la plaça de les Glòries, un espai provisional gestionat per l'associació Nàfent i obert a tothom, que s'ha fet possible durant el llarg període de les obres de remodelació de la plaça.

Durant l'aplec s'han fet tallers i conferències sobre els horts urbans, per donar a conèixer noves tendències en l'agricultura urbana i exemples de com s'estén arreu del món, amb experiències com la de Londres on s'han posat 4.000 finques a disposició dels ciutadans o la de l'Havana, a Cuba, on es calcula que uns 90.000 residents produeixen aliments en horts casolans, municipals i en granges comercials

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut