L'escut magnètic de la Terra (Font: ESA/ATG medialab)
L'escut magnètic de la Terra (Font: ESA/ATG medialab)

L'Agència Espacial Europea obté dades més precises sobre l'afebliment del camp magnètic

Alberto AlcántaraActualitzat
El camp magnètic de la Terra mostra símptomes d'afebliment, segons l'Agència Espacial Europea (ESA). Aquesta conclusió es dedueix de les primeres dades d'alta resolució obtingudes per la missió "Swarm". Les dades es presentaran amb més profunditat en una conferència a Copenhaguen, el 19 de juny.​

El camp magnètic ens protegeix de la radiació còsmica i de les partícules carregades que constitueixen l'anomenat vent solar. Sense aquest escut protector, no existiria l'atmosfera tal com la coneixem, i la vida a la Terra seria pràcticament impossible.

Els canvis en el camp no són cap novetat: hi ha fluctuacions permanents. El nord magnètic es mou i, cada pocs centenars de milers d'anys, la polaritat s'inverteix de manera que una brúixola apuntaria cap al sud en lloc de cap al nord.

La força del camp magnètic també canvia constantment. Les dades obtingudes ara mostren com la barrera de protecció de la Terra ha canviat al llarg dels últims sis mesos. Actualment, n'està mostrant signes de debilitament.  ​

Tres satèl·lits germans

La missió "Swarm" comporta tres satèl·lits que es van llençar el 22 de novembre de 2013. Dos estan en òrbita, fent-se costat,  a 462 quilòmetres d'altitud.  El tercer està situat a 510 km. Els satèl·lits fan lectures magnètiques derivades del nucli, el mantell, l'escorça, els oceans, la ionosfera i la magnetosfera de la Terra.

Aquests satèl·lits estan proporcionant una nova visió de molts processos naturals, tant dels que es produeixen a l'interior del nostre planeta com als relacionats amb l'activitat solar i el clima espacial: per primer cop es disposa de dades d'alta resolució dels canvis en el camp magnètic.La informació obtinguda afavorirà una millor comprensió de per què la barrera magnètica s'està debilitant.

 

 

 

Anar al contingut