Barcelona

La Universitat Rovira i Virgili vol construir un làser per fer neteja a l'espai i acabar amb les deixalles

La Universitat Rovira i Virgili està desenvolupant un projecte gairebé de ciència-ficció o de pel·lícula de Hollywood. Treballen per construir un làser capaç de fer neteja a l'espai i acabar amb totes les deixalles que ens sobrevolen.

RedaccióActualitzat
La Universitat Rovira i Virgili està desenvolupant un projecte gairebé de ciència-ficció o de pel·lícula de Hollywood. Treballen per construir un làser capaç de fer neteja a l'espai i acabar amb totes les deixalles que ens sobrevolen.

Es calcula que, al voltant de la Terra, hi ha 35 milions de peces de ferralla sobrevolant-nos. Peces que no controla ningú i que poden arribar a ser molt perilloses. Algunes fan pocs centímetres, però també n'hi ha que arriben a fer un metre de llarg.

La majoria de les peces són part de satèl·lits que han quedat en desús. De moment no hi ha cap solució per treure aquesta ferralla pel cost que suposaria.

Ara, un projecte de la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb altres centres de França, Alemanya i Polònia treballa per dissenyar un làser per netejar l'espai.

Un cristall de la mida d'un caramel és suficient per fer arribar l'energia necessària per desviar la brossa i, fins i tot, satèl·lits en desús que es troben a una distància compresa entre els 400 i els 2.000 quilòmetres per sobre de la Terra. Concretament, la Rovira i Virgili desenvolupa els cristalls làser que s'han de fer servir per al projecte.

Amb el raig que surt a través del làser es pot desviar l'òrbita d'aquestes restes fins a destruir-les en contacte amb l'atmosfera.

Francesc Díaz, coordinador de la URV del projecte "Clean Space", explica que "si es vol desenvolupar, o continuar desenvolupant, activitat en aquesta zona, l'optima, s'ha de netejar. Aquest projecte és una iniciativa conjunta, col·laborativa per tractar netejar aquesta zona i poder continuar desenvolupant missions espaials en aquesta zona qualificada com òptima per aquestes missions".

Aquesta és només la primera fase d'un projecte que, a banda de buscar el làser ideal, ha de quantificar el temps que es pot tardar a desenvolupar-lo i el seu preu. Es calcula que una vegada aprovat el projecte definitiu es podria tardar 10 anys a tenir el làser operatiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut